Scutul antiracheta nu poate fi eficient fara participarea Rusiei, a afirmat Dmitri Medvedev, citat de AFP. El a tinut sa sublinieze ca acest lucru este necesar si pentru a garanta faptul ca scutul "nu va fi indreptat impotriva vreuneia dintre parti". Rusia si-a anuntat, inca din decembrie anul trecut, Prin vocea ministrului Apararii, Anatoli Serdiukov, disponibilitatea de "a-si asuma responsabilitati" in cadrul scutului european antiracheta.

"Un sistem antiracheta in Europa nu poate fi eficient si viabil daca Rusia nu participa de la egal la egal", afirma Dmitri Medvedev intr-o scrisoare adresata sefilor de stat din tarile membre NATO.

"Mi se pare ca ideile noastre ar fi utile atat pentru NATO cat si pentru Rusia, permitand reducerea anumitor cheltuieli si a resurselor militare angajate. Aceasta va permite, in sfarsit, inlaturarea oricaror preocupari din partea Rusiei legate de acest scut, care este foarte important pentru noi si pentru Alianta", declara ministrul rus al Apararii la sfarsitul anului trecut.

Cu ocazia summitului NATO - Rusia de la Lisabona, din 19 noiembrie 2010, liderii celor 28 de tari aliate si omologul lor rus, Dmitri Medvedev, au convenit, pentru a marca reconcilierea dupa criza georgiana din august 2008, sa examineze o posibila cooperare in privinta scutului antiracheta. In cursul summitului, Medvedev a evocat principiul unei aparari "sectoriale", in care Rusia se se ocupe, spre exemplu, de amenintarile balistice venite din sud-est, iar NATO de cele provenite din sud-vest, lucru ce ar fi putut duce la integrarea celor doua sisteme. "Ar trebui sa aiba un singur buton", spunea atunci seful statului major rus, generalul Nikolaï Makarov.

Aceasta optiune ar fi obligat NATO sa se puna de acord cu Rusia asupra caracteristicilor si a modalitatilor de functionare a propriilor radare si baterii antiracheta.

Totusi, in ianuarie 2011, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reafirmat vointa Aliantei atlantice de cooperare cu Rusia in privinta scutului antiracheta, dar a insistat asupra "independentei" celor doua sisteme de aparare: "Conceptia aliantei este aceea a doua sisteme independente, dar coordonate, muncind umar la umar".

Anders Fogh Rasmussen a adaugat atunci ca "dispunand de doua sisteme independente, evitam sa lasam securitatea noastra pe umerii altuia. Securitatea NATO se bazeaza pe apararea colectiva - articolul 5 al tratatului de la Washington (care a creat alianta in 1949) - care presupune ca doar tarile membre ale NATO sunt responsabile, si acesta nu este cazul Rusiei. Si presupun ca Rusia, tara puternica si independenta, doreste de asemenea sa-si pastreze controlul absolut al propriului sau sistem de aparare".