Militarii din trupele speciale ale Navy SEAL care l-au ucis pe liderul terorist Osama bin Laden, ar fi fost transportati la resedinta in care se afla acesta la bordul unor elicoptere "invizibile", ce n-au mai fost vazute pana in prezent, transmite ABC News, citand mai multi experti militari. Acestia afirma ca aparatele au fost realizate in asa fel incat sa fie silentioase, reusind sa-i duca pe soldatii din trupele de comando la locuinta lui bin Laden fara sa fie detectate.

Un aparat care a starnit controverseFoto: Agerpres

In timpul operatiunii de comando, unul dintre cele doua elicoptere folosite de trupele Navy SEAL a atins zidul din jurul resedintei lui bin Laden, iar pilotul a fost nevoit sa aterizeze fortat. Ulterior, militarii au distrus cu explozibil aparatul abandonat pentru a-l face inutilizabil si au cerut ca in locul lui sa fie trimis un elicopter Chinook.

Imagini ale resturilor aparatului, inclusiv o parte din coada elicopterului cu modificari "curioase", au facut ca analistii militari sa incerce sa explice despre ce anume este vorba.

Expertii afirma ca aceste elicoptere beneficiaza de tehnologii care reduc pana la minim zgomotul produs. In plus, aparatele au un design diferit de cel al elicopterelor militare - unghiuri mai ascutite si mai multe suprafete plane, comune pentru avioane stealth, a declarat pentru Army Times un fost aviator din fortele speciale.

"E o premiera. Nu ai fi stiut ca se indreapta spre tine. Si lucrul acesta este important, deoarece aparatele acestea zboara rapid si la joasa altitudine... ai putea nici sa nu reactionezi pana in momentul in care e prea tarziu. Acest lucru a fost in mod clar parte a succesului operatiunii", a declarat Dan Goure, vicepresedintele think-tankului Lexington Institute.

Postul de televiziune a citat pakistanezi ce locuiesc in apropierea complexului din Abbottabad, care au spus ca nu au auzit elicopterele implicate in raid decat in momentul in care s-au aflat deasupra resedintei lui bin Laden.

Un oficial de la Pentagon a declarat ca Departamentul american al Apararii "nu va comenta absolut deloc" pe marginea elicopterului observat in mai multe fotografii facute in apropiere de complexul din Pakistan unde a fost ucis Osama bin Laden.

ABC precizeaza ca armata americana lucreaza inca din 2004 la imbunatatirea aparatului Black Hawk, insa nu a prezentat niciodata public rezultatele actiunilor sale. La mijlocul anilor '90, armata a dezvoltat mai multe prototipuri ale elicopterului de recunoastere Comanche. Programul a fost abandonat in 2004, insa se pare ca tehnologia a fost folosita ulterior la alte proiecte. Goure a spus ca tehnologia invizibila a fost folosita de cativa ani "in sute de misiuni", fara insa ca opinia publica sa stie acest lucru.

Autoritatile americane par insa sa fie ingrijorate ca aparatul ramas in urma in Abbottabad sa nu ajunga pe mainile chinezilor, dupa ce a fost luat de la fata locului de pakistanezi. Armata pakistaneza are legaturi stranse cu cea a Chinei.