Revista TIME a publicat joi lista anuala a celor mai influente 100 de persoane din lume. Primul in top este Wael Ghonim, directorul de marketing al Google Egipt, unul dintre principalii responsabili pentru revolutia de la Cairo, cunoscuta ca prima revolutie 2.0. In primii 10 se numara Joseph Stiglitz - laureat al Premiului Nobel pentru economie, Mark Zuckerberg - fondatorul Facebook, dar si Julian Assange - fondatorul WikiLeaks.

Wael GhonimFoto: Reuters

Despre Ghonim a scris, pentru Time, politicianul egiptean Mohamed ElBaradei, laureat al Nobelului pentru pace, fost director al Agentiei Internationale de Energie Atomica si candidat le presedintia Egiptului.

Wael Ghonim a infiintat pagina de Facebook "We are Khaled Said", un tanar ucis in bataie de politisti, initial cu scopul de a protesta impotriva abuzului autoritatilor. Pagina a atras mii de utilizatori. Ghonim a fost arestat timp de 12 zile de politia secreta egipteana. In ziua eliberarii, Ghonim le-a vorbit miilor de protestatari stransi in Piata Tahrir, care l-au primit ca un erou. In prezent, Ghonim continua sa lucreze pentru Google si este un simbol al revolutiei pasnice.

Vezi mai jos o conferinta TED Cairo sustinuta de Ghonim in luna martie.

Intre cei 100 se afla si rapperul tunisian El General, dar si fiul lui Muammar Gaddafi, Saif Al-Islam, revoltele din lumea araba marcand anul 2011.

Ghonim este urmat de economistul Joseph Stiglitz, Reed Hasting - fondatorul Netflix, actrita americana Amy Poehler, Geoffrey Canada - reformator in educatie, Mark Zuckerberg - fondatorul Facebook, directorul companiei 'Rovio' Peter Vesterbacka (realizatorul jocului Angry Brids, download-at de 100 milioane de ori), cancelarul Angela Merkel, Julian Assange si omul de afaceri si activistul Ron Bruder.

Topul include actori (cum ar fi Colin Firth, Oscar pentru "The King's Speech"), sportivi (Kim Clijsters), politicieni, activisti sau cantareti (Patti Smith, Justin Beiber).

Vezi aici lista completa a celo 100 cei mai influenti oameni, potrivit Time.