Partidul francez de extrema dreapta Frontul National va scoate Franta din NATO si va realiza un parteneriat privilegiat cu Rusia, daca va iesi castigator in alegerile prezidentiale de anul viitor, a declarat miercuri lidera formatiunii, Marine Le Pen, transmite RIA Novosti.

Marine Le PenFoto: Agerpres

"Consider ca interesele Frantei sunt in Europa, dar in Europa Mare, care sa includa in special un parteneriat cu Rusia", a declarat Le Pen in timpul unui congres al partidului.

Potrivit acesteia, un parteneriat privilegiat cu Rusia este cerut de "evidenti factori geostrategici si de civilizatie", precum si de "interesele de securitate energetica" ale Frantei.

Ea a promis ca va revizui relatiile tarii cu Statele Unite si ca va scoate Franta din NATO, precizand ca Frontul National s-a opus de la bun inceput aderarii la Alianta Nord-Atlantica.

Marine Le Pen mai declara zilele trecute ca, daca partidul sau va ajunge la putere, Franta va renunta, de asemenea, si la moneda euro si va impune taxe grele la importuri, pentru a sprijini industria tarii.

Miercuri, ea a mai cerut si "suspendarea de urgenta a Spatiului Schengen", ca masura pentru problema imigrantilor ilegali din Africa de Nord, relateaza agentia italiana Ansa.

Marine Le Pen (42 de ani) l-a inlocuit in acest an pe tatal sau, Jean-Marie Le Pen (82 de ani), la sefia partidului. Jean-Marie Le Pen, figura emblematica a extremei dreapta din Franta, i-a predat stafeta fiicei sale dupa ce s-a aflat timp de aproape 40 de ani la conducerea Frontului National.

Marine Le Pen a devenit astfel si candidatul formatiunii la alegerile prezidentiale din primavara anului viitor. Potrivit unor sondaje recente, ea l-ar putea invinge pe Nicolas Sarkozy la scrutinul din aprilie 2012.