Un trimis special al liderului libian Muammar Gaddafi s-a aflat zilele trecute la Londra, unde a avut negocieri secrete cu oficialii britanici, relateaza The Guardian. Analistii afirma ca discutiile din capitala britanica au avut loc in contextul in care oficiali libieni poarta negocieri in mai multe state occidentale, lucru ce sugereaza ca regimul de la Tripoli cauta o solutie de a renunta la putere.

Publicatia a scris ca Muammar Gaddafi l-a trimis la Londra pe unul dintre cei mai loiali oameni ai regimului. Mohammed Ismail, care este consilier al fiului lui Gaddafi, Saif al-Islam, s-a aflat in Marea Britanie zilele trecute, au confirmat surse din guvernul britanic. Potrivit telegramelor WikiLeaks, Ismail a reprezentat guvernul libian in negocieri legate de achizitionarea de armament, precum si in discutii pe teme militare si politice.

Foreign Office a refuzat sa comenteze informatiile despre discutiile cu Ismail sau cu alti oficiali ai regimului libian. Guardian scrie insa ca negocierile urmeaza speculatiilor ca fiii lui Gaddafi "sunt nerabdatori sa discute", cei mai vocali fiind Saif al-Islam, Saadi si Mutassim.

O sursa din diplomatia britanica a spus ca oficlaii de la Londra i-au spus lui Ismail ca "Gaddafi trebuie sa plece si ca va fi considerat responsabil pentru crimele comise".

De asemenea, unii consilieri ai fiilor lui Gaddafi ar fi afirmat ca e necesar ca liderul de la Tripoli "sa fie marginalizat", cautandu-se in acelasi timp solutii pentru renuntarea la putere si evitarea riscului ca tara sa cada prada anarhiei.

Una dintre variantele avute in vedere de oficialii libieni, neconfirmata insa de Guardian, este aceea ca Muammar Gaddafi renunta la putere, iar Mutassim, care este consilier pe probleme de securitate nationala, devine presedinte si formeaza un guvern de uniune nationala, impreuna cu opozitia. Solutia insa e putin probabil sa fie sprijinita de rebeli sau de comunitatea internationala, care cer inlaturarea lui Gaddafi de la putere.

Informatiile despre negocierile purtate de Ismail au venit in contextul in care ministrul de Externe libian, Moussa Koussa, a ajuns in Marea Britanie miercuri, cautand azil politic dupa ce a renuntat la functia pe care o detinea in guvern, in semn de protest impotriva atacurilor fortelor pro-Gaddafi asupra civililor.

De la inceputul anilor '90, Koussa era principala legatura dintre Marea Britanie si regimul lui Gaddafi. Ambasadorul britanic in Libia, Richard Northern, si ofiteri din MI6 il interogheaza in prezent pe Koussa intr-o locatie secreta.