Incaierari violente intre manifestanti si fortele de ordine au izbucnit, sambata, la Londra, in timpul amplului mars de protest organizat de sindicatele britanice impotriva masurilor de austeritate impuse de guvern si la care participa zeci de mii de persoane, relateaza Reuters.

Foto:

Grupuri de indivizi imbracati in negru si purtand masti pe fata, ce s-au desprins de coloana de protestatari, au aruncat cu grenade fumigene si au spart vitrinele mai multor magazine, sedii de banci si institutii. Acestia au spart, de asemenea, geamurile unui restaurant McDonald's si au patruns intr-o filiala a bancii HSBC din centrul Londrei.

Fortele de ordine au fost atacate cu bile cu vopsea si becuri umplute cu amoniac, iar masinile politiei au fost vandalizate.

Liderii sindicali sustin ca mai bine de 250.000 de oameni nemultumiti de deciziile guvernului britanic de a reduce drastic cheltuielile publice si locurile de munca, de cresterea taxelor si reforma pensiilor, marsaluiesc la Londra.

Protestul de sambata din capitala britanica este cel mai mare de la cel din 2003, cand un milion de persoane au protestat impotriva razboiului din Irak.

Aproximativ 4.500 de agenti de politie au fost mobilizati pentru a asigura securitatea.