Ministrul german de Externe a avertizat sambata asupra riscurilor ca o interventie militara a puterilor occidentale in Libia sa nu fie interpretata drept o "cruciada impotriva populatiei de credinta musulmana", relateaza AFP.

"Este esential sa nu dam impresia ca este vorba de o confruntare a Occidentului impotriva lumii arabe, sau a unei cruciade crestine impotriva populatiei de credinta musulmana", a declarat Guido Westerwelle, in marja unei reuniuni informale a sefilor diplomatiei din Uniunea Europeana, organizata la Godollo, la circa 30 de km de Budapesta.

Franta si Marea Britanie au militat deschis vineri ca UE sa se pregateasca pentru o actiune militara conditionata in Libia, in cadrul summitului sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles, in timp ce partenerii europeni, cu Germania in frunte, s-au dovedit mult mai rezervati, temandu-se de o escaladare militara cu consecinte incalculabile.

In declaratia finala adoptata vineri, cele 27 de state membre nu mentioneaza o zona de excludere aeriana, contrar dorintei Parisului si a Londrei.

Westerwelle a insistat asupra necesitatii imperioase de a discuta cu tarile din regiune, pentru a nu pune in pericol procesul de democratizare in curs din tari vecine precum Egiptul sau Tunisia.

Daca "miscarea de libertate din lumea araba moare, pentru ca noi dam impresia ca este vorba de o interventie a Vestului (...), atunci vom aduce un deserviciu democratilor si acest lucru dorim sa-l evitam cu orice pret", a subliniat Westerwelle.