Frank Buckles, ultimul veteran american al Primului Razboi Mondial, a murit la varsta de 110 ani, a anuntat un purtator de cuvant al familiei sale, citat de CNN. Buckles "a murit linistit, in locuinta sa, din cauze naturale", a spus un apropiat al familiei. In timpul primei conflagratii mondiale, Frank Buckles a fost sofer pe o ambulanta a armatei americane care actiona in Europa, avansand pana la gradul de caporal. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Buckles a fost capturat de japonezi, fiind tinut prizonier peste trei ani.

Frank Buckles, in 1917Foto: Agerpres

Buckles, care locuia in Charles Town (Virginia de Vest), si-a sarbatorit cei 110 ani la 1 februarie 2011.

In timpul conflagratiei mondiale, el a fost sofer pe o ambulanta a armatei americane care actiona in Europa, avansand pana la gradul de caporal.

Frank Buckles a devenit cunoscut in ultimii ani datorita fotografului DeJonge, care a lucrat la un proiect ce avea ca obiectiv imortalizarea ultimilor supravietuitori ai "Marelui Razboi". Buckles a fost ultimul dintre veteranii americani, cunoscuti sub numele de "The Doughboys."

La 3 decembrioe 2009, Buckles a fost chemat sa vorbeasca in fata unui comitet al Camerei Reprezentantilor de la Washington, in contextul in care veteranul a dus o campanie majora pentru ridicarea unui monument pe National Mall din capitala americana, unde sa fie onorati soldatii SUA care au luptat in Primul Razboi Mondial.

Dupa sfarsitul conflagratiei mondiale, Buckles a fost ofiter pe vapoare comerciale.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, americanul a fost capturat de japonezi in Filipine, fiind tinut prizonier de razboi mai bine de trei ani. El a fost eliberat de catre trupele SUA.

Military District of Washington a anuntat recent ca sustine organizarea de funeralii militare pentru Buckles la cimitirul Arlington, care sa includa soldati de escorta, o fanfara si o companie de onoare.

In plus, congrsmanul republican Ted Poe (Texas) a cerut organizarea unui serviciu memorial in cladirea Capitoliului, unde sicriul veteranului va fi depus zilele urmatoare.

In 2008, Buckles a luat parte la ceremoniile de Ziua Veteranilor la mormantul generalului John Pershing, comandantul trupelor americane in timpul Primului Razboi Mondial. "Primul Razboi Mondial nu este bine inteles sau amintit in Statele UNite", a spus atunci secretarul american al Apararii, Robert Gates, care a deplans lipsa unui memorial pe National Mall.

La Primul Razboi Mondial au luat parte 4.734.992 americani.