Un tribunal din Marea Britanie a aprobat joi extradarea fondatorului Wikileaks, Julian Assange, in Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuala, informeaza Reuters. Avocatul lui Assange a anuntat ca va face recurs la decizie.

Julian Assange (foto din 4 noiembrie 2010)Foto: Reuters

Avocatii lui Assange au sustinut in repetate randuri ca australianul nu va beneficia de un proces corect in Suedia si ca de acolo ar putea ajunge la judecata in SUA, unde poate fi chiar executat.

Potrivit acestora, premierul suedez, Fredrik Reinfeldt a creat o "atmosfera toxica" si l-a transformat pe fondatorul Wikileaks in "inamicul public numarul unu".

Assange a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

Una dintre femei sustine ca a molestat-o, ignorand-o atunci cand i-a cerut sa foloseasca un prezervativ. Cealalta femeie declara ca Assange a facut sex cu ea in timp ce dormea, de asemenea fara a folosi protectie. Aceasta acuzatie se incadreaza la categoria "viol" in justitia din Suedia, cea mai putin grava, pedepsindu-se cu pana la 4 ani de inchisoare.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. Australianul a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

Assange a fost declarat Omul Anului 2010 de prestigiosul cotidian francez Le Monde, in urma voturilor cititorilor de pe site-ul publicatiei si a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.