Mai multe orase libiene, printre care Benghazi, au cazut in mainile manifestantilor, dupa ce armata s-a alaturat protestatarilor, a afirmat luni Federatia internationala a ligii drepturilor omului (FIDH), potrivit careia numarul victimelor se cifreaza intre 300 si 400 de persoane, relateaza AFP.

Ora 20,10 Zece egipteni au fost impuscati mortali in orasul libian Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul, a declarat pentru AFP un medic egiptean care incerca sa se intoarca in Libia.

Ora 18,50 Liderul libian Muammar Gadhafi ar fi putut sa fi parasit tara cu destinatia Caracas, Venezuela, a declarat luni ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, in marja unei reuniuni a Uniunii Europene, relateaza AFP.

Televiziunea de stat a anuntat ca mai multi oameni au murit in cadrul unei operatiuni a fortelor de securitate impotriva "teroristilor", inainte de a prezenta imagini "in direct" cu manifestanti pro-Gadhafi in principala piata a capitalei.

Ora 16,30 Ministrul libian al Justitiei, Mustafa Abdel Jalil, a demisionat din functie in semn de protest fata de "folosirea excesiva a fortei" impotriva manifestantilor, potrivit AFP.

"Mai multe orase au cazut, in special in est. Militarii s-au alaturat" protestelor impotriva colonelului Mouammar Gadhafi, a declarat pentru AFP presedintele FIDH, Souhayr Belhassen, citand in special Benghazi, un bastion al opozitiei.

Initial, FIDH a anuntat ca si Syrte, orasul natal al colonelului Gadhafi, a cazut in mainile opozitiei, dar informatia a fost dezmintita ulterior de martori oculari.

Informatiile FIDH, care are sediul principal la Paris, provin in principal de la ligile libiene pentru drepturile omului. Potrivit acestor informatii, tabara Bab el Azizia, unde traieste liderul libian, la periferia capitalei Tripoli, ar fi fost atacata in noaptea de duminica spre luni.

FIDH sustine ca si localitatile Tobrouk, in extrema estica, si Misrata, Khoms, Tarhounah, Zeiten, Zaouia si Zouara, care sunt mai apropiate de capitala, au incaput si ele pe mainile manifestantilor.

Potrivit FIDH, pe langa militari si diplomati, inalti responsabili ai regimului s-au alaturat protestatarilor, care cer plecarea colonelului Gadhafi.

Informatia vine pe fondul deciziilor mai multor state occidentale de a-si retrage cetatenii din aceasta tara, dar si al anuntului mai multor companii petroliere, precum BP, ENI sau Statoil, care au precizat ca intentioneaza sa-si scoata din Libia o parte a personalului.