Cel putin 30 de persoane au fost ranite in timpul confruntarilor de vineri dintre fortele de securite din Kuwait si asa-numitii "arabi fara tara", descendenti ai beduinilor, care solicitau cetatenie, au precizat surse din domeniul securitatii, citate de Reuters. Protestele care au avut loc in Jahra, la nord-vest de Kuwait City, au fost primele desfasurate in statul din Golf de la inceputul protestelor populare in Orientul Mijlociu, in decembrie 2010.

Proteste in JahraFoto: Captura YouTube

UPDATE: Confruntari violente intre politisti si manifestanti au avut loc si sambata.

Alte 50 de persoane au fost arestate dupa demonstratia de vineri.

Sursele au precizat pentru Reuters ca sapte dintre ranitii din Jahra sunt membri ai fortelor de securitate, care au dispersat manifestantii cu ajutorul gazelor lacrimogene si al tunurilor de apa. Ministerul de Interne a spus ca protestatarii au refuzat sa plece si au aruncat cu pietre.

Potrivit Reuters, un protest similar a avut loc in Salibiya.

La demonstratiile de vineri au luat parte asa-numitii "arabi fara tara", rezidenti ai statului Kuweit cunoscuti sub numele de "beduini", dupa expresia araba "bedoun jinsiyya" (fara nationalitate). Ei au cerut cetatenie kuweitiana, educatie gratuita, asistenta medicala fratuita si locuri de munca.

Multi dintre "arabii fara tara" sunt descendenti ai nomazilor din desert, carora le este refuzata cetatenia potrivit legilor extrem de stricte din statul arab, unde cei care au cetatenie kuweitiana primesc beneficii sociale generoase.

Reuters precizeaza ca miscarile populare din regiune si temerile legate de posibilele efecte asupra producatorilor de petrol din Orientul Mijlociu au dus la majorarea pretului "aurului negru".

Joi, pretul barilului de petrol crud a ajuns la 104 dolari, un maxim al ultimelor 28 de luni.