Circa 2.000 de manifestanti au declansat un mars pentru "schimbarea sistemului" in capitala Algeriei, reusind sa forteze pentru scurt timp cordonul format din dispozitive impresionante ale fortelor de ordine, trimise in Alger pentru a innabusi orice incercare de revolta similara celei din Egipt, inainte ce acestea sa ii blocheze, relateaza AFP. Mai multi protestatari au fost retinuti de politisti.

Ciocniri intre protestatari si fortele de ordine in AlgerFoto: Reuters

Potrivit politiei insa, in centrul orasului s-au strans numai 800 de oameni. '

Jurnalistul AFP prezent la locul marsului a fost martorul a doua arestari, inclusiv a unui deputat din cadrul Adunarii pentru Cultura si Democratie (RCD), Othman Maazuz.

Alti jurnalisti au declarat ca au asistat la mai multe arestari, in timp ce presedintele RCD, Said Sadi, a criticat faptul ca "decanul Ligii de aparare a drepturilor omului algerian, Ali Yahia Abdelnour, in varsta de 90 de ani, a fost bruscat" de fortele de ordine.

Protestatarii striga "Algeria Libera! sau "Regimul afara!"

Marsul de sambata a fost anuntat de Coordonarea Nationala pentru Schimbare si Democratie (CNCD), care include formatiuni politice, societatea civila si sindicate autonome, de la infiintarea sa, la 21 ianuarie, dupa protestele violente de la inceputul anului, care au dus la moartea a 5 persoane si ranirea a 800.

Autoritatile au luat masuri draconice si au dispus aproape 30.000 de politisti in capitala, pe traseul prevazut al marsului, de la Piata 1 Mai pana la Piata Martirilor, o distanta de circa 4 km.

Circa 50 de oameni au strigat sloganuri anti-guvernamentale intr-o piata din capitala Algeriei sambata dimineata, insa au fost incercuiti de sute politisti in incercarea de a innabusi orice incercare de demonstratii inspirate de cele din Egipt, relateaza Reuters.

Oponentii regimului au facut un apel pentru un protest de amploare in Alger pentru a cere trecerea la democratie si locuri de munca, insa majoritatea cetatenilor au stat deoparte pana acum si mii de politisti au fost mutati in capitala pentru se opune unor eventuale manifestatii.

"Imi pare rau sa spun ca guvernul a dispus forte impresionante pentru a preveni un mars pasnic. Acest lucru nu face bine imaginii Algeriei," a declarat Mustafa Bouachichi, liderul Ligii pentru Drepturile Omului, care ajuta la organizarea protestului.