Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat joi seara ca modelul multicultural este un "esec" in Europa, alaturandu-se pozitiilor similare exprimate anterior de cancelarul german Angela Merkel si de premierul britanic David Cameron, relateaza AFP.

"Da, este un esc. Adevarul este ca in toate democratiile noastre ne preocupam de cel care vine si nu ne preocupam suficient de identitatea tarii care il gazduieste", a afirmat presedintele francez, intrebat despre problema multiculturalismului pe canalul de televiziune TF1.

"Nu ne dorim o societate in care comunitatile coexista una alaturi de cealalta. Daca vii in Franta, accepti sa te contopesti intr-o singura comunitate, comunitatea nationala. Daca nu accepti asta, nu vii in Franta", a subliniat el.

Prin aceste declaratii el se alatura cancelarului Angela Merkel, care afirmase in 16 octombrie ca modelul unei Germanii multiculturale, unde coexista armonios diferite culturi, a "esuat total".

David Cameron spusese si el, in 5 februarie, la Munchen, ca "doctrina multiculturalismului de stat", care incurajeaza "diferitele culturi sa traiasca separat una de alta" a esuat.

"Sincer, avem nevoie mult mai putin de aceasta toleranta pasiva din ultimii ani", afirmase el, stabilind o legatura intre acest esec si cresterea extremismului islamic.

Aceste luari de pozitii din partea celor trei principali lideri europeni vin in momentul in care imigratia se impune ca un subiect major in cea mai mare parte a tarilor europene, antrenand adeseori o resuscitare a dreptei extremiste.

Sarkozy a facut si el referire la musulmani.

"Compatriotii nostri musulmani trebuie sa poata trai si practica religia lor, ca orice alt compatriot", a comentat Sarkozy, "dar nu pot actiona decat ca un islam al Frantei si nu ca un islam in Franta", a avertizat el.

"Nu ne dorim in Franta rugaciuni de maniera ostentativa in strada" dar este "normal" sa existe moschei, a adaugat seful statului francez.

"Comunitatea nationala franceza nu doreste sa-si schimbe modul sau de viata, stilul sau de viata, egalitatea dintre barbati si femei (...), libertatea fetitelor de a merge la scoala", a mai spus Nicolas Sarkozy.

Franta a adoptat recent o lege care interzice valul islamic integral, burqa sau niqab.