Atacul care a avut loc luni la Moscova arata dificultatea protejarii aeroporturilor impotriva atentatelor teroriste, a declarat pentru HotNews.ro expertul in contraterorism Daveed Gartenstein-Ross, directorul Center for the Study of Terrorist Radicalization. Specialistul isi sustine afirmatia prin aceea ca explozia a avut loc in afara punctelor de control ale securitatii existente pe aeroportul Domodedovo. Bilantul atentatului a ajuns la 35 de morti si peste 180 de raniti.

Daveed Gartenstein-RossFoto: Arhiva personala

Iata ce afirma Daveed Gartenstein-Ross despre atacul de luni din Rusia:

"Cei mai multi experti sustin ca, cel mai probabil, Emiratul din Caucaz ar fi vinovatul din spatele acestui atac. Desi nu stim sigur in acest moment, cred ca este rezonabil sa il suspectam, pe baza unor modele de actiune din trecut - incluzand aici atacurile precedente din Moscova si cele impotriva traficului de calatori de masa din Rusia.

Explozia a avut loc in afara punctelor de control de securitate ale aeroportului Domodedovo, lucru care indica dificultatea protejarii aeroporturile impotriva atacurilor teroriste. Nu conteaza unde sunt mutate punctele de control de securitate: va exista in continuare suficient spatiu pentru ca teroristii sa loveasca in afara acestor puncte de control.

Mai mult decat atat, cu cat autoritatile adauga niveluri de securitate suplimentare la un aeroport, teroristii vor reusi in continuare sa determine cresterea cheltuielilor de securitate si sa faca traficul aerian mai greoi si mai dificil.

Aceasta deoarece protejarea spatiilor mari, aglomerate de atacurile teroriste este un lucru dificil, iar implementarea unor politici corespunzatoare - inclusiv evaluarea amenintarilor concepute pentru a-i identifica pe potentialii teroristi - este necesara".

Daveed Gartenstein-Ross: "descris ca una dintre "vedetele in devenire ale comunitatii contrateroriste" de catre International Herald Tribune * este directorul Center for the Study of Terrorist Radicalization din cadrul Foundation for Defense of Democracies * a adus contribuţii academice semnificative la mai multe aspecte ale studiului terorismului şi securităţii naţionale * unul dintre principale sale domenii a fost cel al "teroristilor domestici", cei nascuti sau crescuti in societatile occidentale * a fost unul dintre autorii celor doua studii majore pe aceasta tema, ambele publicate in 2009 * a tinut conferinte pe tema radicalizarii teroriste la Universität Tübingen (Germania), Interdisciplinary Center Herzliya (Israel), Marine Corps University si la American Political Science Association Annual Meeting * studiaza si regiunile geografice unde gruparile jihadiste reprezinta o amenintare importanta (de exemplu, Somalia) * a lucrat si in calitate de consultant pe probleme de terorism si probleme internationale pentru diferite companii media cunoscute".

  • Citeste aici mai multe despre Daveed Gartenstein-Ross.
  • Urmareste blogul lui Daveed Gartenstein-Ross.