Fostul presedinte american Jimmy Carter a declarat intr-un interviu acordat site-ului Big Think ca americanii sunt pregatiti pentru primul lider homosexual la Casa Alba. Declaratia sa a intervenit in contextul in care politicienii de la Washington dezbat in prezent oportunitatea revocarii politicii cunoscute sub numele de" Don’t Ask, Don’t Tell", legata de prezenta homosexualilor in armata americana.

Jimmy CarterFoto: Big Think

Carter sustine ca reactia americanilor la campaniile prezidentiale ale lui Hillary Clinton si Barack Obama a contribuit la "topirea rezistentei" fata de ideea unui presedinte homosexual. "Am realizat, incetul cu incetul, ca problema homosexualitatii are aceleasi elemente adverse si progresive care au existat cand ne-am confruntat cu problema rasiala, in urma cu 50 de ani. Asa ca as spune ca tara se obisnuieste cu un presedinte care ar putea sa fie femeie, care e acum negru si, la fel de bine, ar putea sa fie o persoana homosexuala".

Mediaite precizeaza ca Jimmy Carter a fost criticat in timpul mandatului sau ca nu a facut mai multe in favoarea drepturilor homosexualilor.

In octombrie 2009, presedintele Barack Obama a promis ca va abroga legea care autorizeaza angajarea homosexualilor in armata doar daca acestia isi ascund adevarata orientare sexuala.

"Voi pune capat legii 'Don't ask, don't tell', acesta este angajamentul meu in fata voastra", a afirmat atunci Obama, intr-un discurs sustinut in fata a 3.000 de militanti pentru drepturile homosexualilor.

"Nu trebuie sa pedepsim americanii patrioti care se ofera voluntari pentru a servi aceasta tara. Trebuie sa invatam din vointa lor, din curajul si dezinteresul manifestat in numele concetatenilor nostri, mai ales cand ei lupta pe doua fronturi", a subliniat el.

Legea, datand din 1993, interzice militarilor homosexuali sa-si dezvaluie orientarea sexuala, in caz contrar riscand sa fie exclusi din armata. Peste 12.000 de militari americani au fost concediati din acest motiv, de la intrarea legii in vigoare.