Consiliul de securitate al Turciei a operat o serie de modificari in Strategia de securitate nationala. Din grupul statelor care reprezinta un potential pericol la adresa Ankarei au fost excluse doua foste republici sovietice – Armenia si Georgia. De pe lista au fost, de asemenea, eliminate Iran, Siria si Bulgaria. In schimb, a fost introdus Israelul. S-a sperat ca din randul potentialilor inamici va fi exclusa si Rusia, tinand mai ales cont de evolutia pozitiva a relatiilor bilaterale din ulitmul timp. Dar acest lucru nu s-a intamplat, scrie Nezavisimaia gazeta.

Profesorul Aleksei Malashenko, expert la filiala din Moscova a Centrului Carnegie, nu vede nimic straniu in corectarea de catre Turcia a „listei rosii” – este o abordare realista, care reflecta cu obiectivitate noua configuratie geopolitica. „In pofida farmecului din relatiile ruso-turce, in pofida tuturor intentiilor binevoitoare, Turcia va fi cel mai serios concurent al Rusiei. Iar extinderea prezentei turcesti in Caucazul de sud, deja vizibila, va conduce la aparitia de disensiuni, si asa evidente. Nu numai in ceea ce priveste Nagorno-Karabah, gazele naturale, dar in general. Turcia este, in prezent, o putere care, eliminand componenta nucleara, este comparabila Rusiei. O realitate cu care trebuie sa ne obisnuim”, a explicat Malashenko pentru publicatia rusa.

Si viceversa – prezenta Georgiei printre neprietenii Turciei ar fi aparut ca un nonsens. Mai ales ca insusi Tbilisi a introdus recent Turcia pe lista partenerilor sai strategici. De aceea, excluderea Georgiei dintre statele care prezinta o amenintare la adresa Turciei nu poate fi catalogata altfel decat legitima.

„Straniu este faptul ca Turcia a operat aceasta modificare acum si nu mai devreme. La modul general vorbind, prezenta Georgiei pe lista rosie a Turciei este o reminiscenta a trecutului, a epocii sovietice”, afirma, la randul sau Aleksandr Rusetzki, seful Institutului sud-caucazian pentru securitate regionala.

Modificarile operate de Turcia constituie o continuare fireasca a politicii promovata de Ankara in regiune. Acest stat si-a propus sa devina lider regional in Caucazul de sud si sa intre printre marii jucatori ai lumii. De aici decurge si lozinca proclamata de autoritatile de la Ankara - „Cu vecinii - zero probleme” - , precum si marile ambitii ale statului cu aproape 100 milioane de locuitori, cu o economie care se dezvolta vertiginos si care dispune de una dintre cele mai puternice armate din lume.