Israelul este ostil deciziei Rusiei de a vinde rachete de croaziera supersonice Yahont catre Siria, dar armata sa este pregatita sa faca fata acestei amenintari, a declarat miercuri seful statului major al Fortelor armate israeliene, Gabi Ashkenazi, citat de RIA Novosti.

"Este vorba de un eveniment nedorit, dar Armata de aparare a Israelului este pregatita", a precizat generalul Ashkenazi, comentand contractul ruso-sirian de furnizare de rachete supersonice Yahont, cu o raza de actiune de 300 km.

Generalul si-a exprimat temerile legate de intarirea potentialului militar al Siriei, tara cu care Israelul este oficial in stare de razboi. Ceea ce este mai grav, a aratat el, este ca miscarea islamica Hezbollah, impotriva careia statul evreu a dus un razboi in 2006, dupa rapirea a doi dintre soldatii sai, ar putea sa isi procure aceste arme moderne. "In acesti ultimi ani, ne confruntam cu o tendinta periculoasa. Numeroase arsenale siriene se regasesc in mainile teroristilor din Hezbollah", a sustinut generalul.

Duminica, premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut ca Israelul a incercat in zadar sa impiedice semnarea contractului ruso-sirian si ca se pregateste in prezent sa achizitioneze avioane de vanatoare-bombardiere de a cincea generatie F-35, produse de SUA.

Mai multi oficiali americani, inclusiv seful departamentului Apararii, Robert Gates, si-au exprimat preocuparea legata de acest contract.

Vinerea trecuta, ministrul rus al apararii Anatoli Serdiukov a lasat sa se inteleaga ca Moscova nu va renunta la vanzarea rachetelor catre Damas.