Un apel la greva generala lansat de sindicatele din sectorul public si privat perturbeaza transporturile si serviciile publice din Grecia, anunta Reuters. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de tineri mascati care aruncau cu bete, sticle si lemne in fortele de ordine.

A cincea greva generala de la inceputul anului afecteaza, intre altele, administratia, educatia, bancile si presa.

Aproximativ 500 de militanti comunisti au blocat portul Pireu, impiedicand sute de turisti sa se imbarce spre insule.

Grevele repetate si manifestatiile de strada au afectat din plin industria turismului, unul dintre motoarele economiei grecesti, in conditiile in care reprezinta aproape 20% din PIB.

"Atena este un oras important si celebru. Nu inteleg. Este pe punctul de a-si pierde turistii", se plange un student corean in varsta de 26 de ani, Min Hyosik, in timp ce asista la inchiderea unui muzeu arheologic si a buticurilor.

Mii de manifestanti sunt asteptati in fata Parlamentului, unde deputatii incep examinarea proiectului de reforma a pensiilor, contestat de majoritatea grecilor.

Guvernul grec a adoptat vineri in unanimitate reforma sistemului de pensii, unul dintre pilonii politicilor economice convenite cu UE si FMI in schimbul unui ajutor financiar masiv.

In conformitate cu conditiile impuse de UE si FMI, posibilitatea pensionarii anticipate este redusa sensibil, numarul de ani de contributie pentru pensia intreaga a fost majorat la 40 de ani iar varsta de retragere pentru femei a fost crescuta la 65 de ani, similar cu cea a barbatilor.

"Aceste masuri nu vor ajuta cu nimic. Ele nu vor face decat sa adanceasca recesiunea si saracia", acuza Despina Spanou, lider al confederatiei sindicatelor functionarilor Adedy.

Analistii observa cu atentie interesul grevistilor si manifestatiile de marti, care ar putea oferi o evaluare a fortei opozitiei la proiectele guvernamentale.

Mobilizarea grecilor s-a redus pe masura apropierii sezonului estival, in timpul caruia grecii pleaca sa-si petreaca vacantele in insule.

Manifestatia ce mai ampla a avut loc in 5 mai, cand 50.000 de persoane au defilat prin Atena. In 20 mai, sindicatele au reusit sa scoata in strada 25.000 de persoane in capitala.

Sindicatele spera insa la o prezenta masiva, in conditiile in care grecii incep sa resimta in viata de zi cu zi efectele masurilor de austeritate.