Rusia se pregateste sa celebreze aniversarea victoriei din al doilea Razboi Mondial, cu o parada spectaculoasa in Piata Rosie. Insa figura liderului Iosif Visarionovici Stalin arunca peste ceremoniile pline de fast pe care le organizeaza Kremlinul, o umbra care este resimtita si in fostele state membre ale Uniunii Sovietice, scriu jurnalistii francezi de la AFP, intr-o analiza dedicata acestui moment. Stalin a condus fortele sovietice la victorie, in urma cu 65 de ani, dar regimul autoritar pe care l-a impus a dus la moartea a milioane de oameni, in lagare si inchisori, intr-o campanie rapida de colectivizare.

Kremlinul incearca prin parada de duminica sa aminteasca marile victorii ale lui Stalin, iar anul acesta la festivitati vor fi prezenti si invitati dintre aliatii occidentali. Cu toate acestea, primarul Moscovei se incapataneaza sa-l comemoreze pe Stalin cu afise imense cu chipul acestuia, lipite pe cladirile din capitala rusa. Primarul Iuri Lujkov a anuntat in luna februarie ca posterele cu Stalin vor fi plasate in oras la cererea unor veterani, informatie care a generat insa un val de furie din partea organizatiilor pentru drepturile omului si chiar din partea veteranilor.

"Noi consideram ca ideea este o blasfemie", a precizat un grup de veterani, intr-o scrisoare publicata intr-un ziar rusesc. "Aparitia portretului lui Stalin in Ziua Victoriei insulta memoria celor care si-au pierdut viata", a anuntat un grup pentru drepturile omului. La randul sau, primarul Moscovei a declarat ca nu este un admirator al Moscovei, dar este "un admirator al obiectivelor istorice pe care le-a atins".

Dupa o dezbatere publica aprinsa pe acest subiect si dupa o "mustrare" din partea Kremlinului, Lujkov a decis ca posterele sa fie amplasate pe 15 muzee din oras si a renuntat sa le amplaseze pe strazi. "Cel mai important lucru este ca autoritatile au renuntat la ideea de a expune portretele lui Stalin pe strazile din Moscova", a declarat Ian Racinski, lider al unei organizatii pentru drepturile omului. "Povestea portretelor lui Stalin pe strazi a aratat ca societatea nu este indiferenta, a fost o dezbatere aprinsa", a precizat acesta.

In Sankt Petersburg, miercuri a aparut un autobuz pe care era pictat portretul lui Stalin, alaturi de sloganul "Glorie eterna invingatorilor". Initiativa a apartinut unui blogger rus, insa chipul dictatorului a fost rapid acoperit cu vopsea alba. "Este o insulta adusa acelor oameni care si-au pierdut persoanele dragi in represiunile staliniste", a declarat pentru AFP Maxim Reznik, liderul filialei din Sankt-Petersburg a formatiunii politice "Yabloko" din Rusia.

"Renasterea" imaginii lui Stalin vine dupa ce, in 1956, a avut loc o adevarata miscare impotriva cultului personalitatii impus de dictator. Atunci, fata acestuia a fost stearsa chiar si de pe mozaicul de la metroul din Moscova. Miercuri, Rusia a publicat pe internet, la ordinul presedintelui Dmitri Medvedev, arhivele de stat despre masacrul de la Katyn din 1940, cand serviciile secrete sovietice au executat aproximativ 22.000 de prizonieri de razboi polonezi.

Mai mult, Medvedev a condamnat ferm crimele lui Stalin, intr-un interviu acordat presei de la Moscova. "Stalin a comis un genocid impotriva propriului sau popor", a declarat liderul de la Kremlin. "Si in ciuda faptului ca a lucrat foarte mult, si a faptului ca sub conducerea sa tara a inregistrat numeroase succese, ceea ce a facut propriului sau popor nu poate fi uitat", a continuat Medvedev.