Rusia a publicat miercuri pe internet, la ordinul presedintelui Dmitri Medvedev, arhivele de stat despre masacrul de la Katyn din 1940, cand serviciile secrete sovietice au executat aproximativ 22.000 de prizonieri de razboi polonezi, relateaza AFP. Masura este menita sa sprijine relatiile cu Polonia, avand in vedere apropierea celor doua state in urma decesului presedintelui Lech Kaczynski de la inceputul lunii.

"La ordinul presedintelui rus Dmitri Medvedev, copiile electronice ale documentelor autentice pe 'Problema Katyn' din 'Pachetul Nr. 1', care au stat decenii bune in arhivele Partidului Comunist, au fost publicate pe site-ul arhivelor de stat", se spune intr-un comunicat care precizeaza ca documentele au fost declasificate in 1992 la ordinul lui Boris Ieltin si oferite Poloniei.

Unul dintre documentele postate online este un memorandum de patru pagini al lui Lavrenti Beria, seful NKVD, catre dictatorul sovietic Iosif Stalin despre soarta a mii de prizonieri polonezi. Beria propune ca politia secreta "sa examineze rapid folosirea celei mai serioase pedepse - moartea prin impuscare." Documentul, datat martie 1940, este semnat de Stalin si stampilat cu mentiunea "Top Secret".

Publicarea documentelor este "importanta dar mai mult simbolica" in viziunea lui Yan Rachinsky, membru al board-ului director al organizatiei pentru drepturile omului Memorial. Publicarea "Pachetului Nr. 1" nu are niciun efect asupra unui caz separat in care Memorial a cerut, in instanta, declasificarea unei investigatii din 1990 a masacrului de la Katyn. Procurorii au inchis investigatia in 2004 si au refuzat sa deschida dosarele.

Moscova a dat vina pe Germania nazista pentru evenimentele de la Katyn, pana in 1990, cand liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut ca NKVD-ul a savarsit executiile.

Presedintele Lech Kacynski a decedat pe 10 aprilie, impreuna cu sotia sa, dupa ce avionul in care se deplasa catre Katyn, pentru comemorarea masacrului, s-a prabusit. Niciunul dintre cei 96 de pasageri nu a supravietuit.