Grecia continua politica de inzestrare cu armament rusesc, negociind cu Moscova achizitionarea a 420 de masini de lupta pentru trupele terestre BMP-3M. Contractul a figurat pe agenda discutiilor purtate de premierul Greciei, Georgios Papandreou, cu oficialii rusi, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Moscova, anunta agentiile rusesti de presa.

"Grecia este unui dintre partenerii nostri vechi si de nadejde. Cooperarea tehnico-militara cu aceasta tara evolueaza dinamic. De aceea, tratativele vor fi cat se poate de concrete”, au declarat surse apropiate discutiilor, citate de Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit acestora, pe agenda de lucru figureaza un contract pentru livrarea in Grecia a 420 de masini de lupta BMP-3M, contract la care se lucreaza de peste doi ani.

Nezavisimaia Gazeta noteaza, in context, ca Grecia face nota discordanta cu alte state NATO care, din diferite motive, mai degraba politice decat militare, refuza sistemele de productie sovietica/ruseasca.

Se pare insa ca pentru partea elena criteriul "pret-eficienta" este mai important, sustine publicatia citata. Pentru prima data, tehnica militara de fabricatie sovietica a aparut in peninsula la inceputul anilor '90 cand, dupa reunificare, Germania a vandut armamentul si patrimoniul militar ramas mostenire de la armata est-germana.

Astfel si-au facut aparitia in Grecia sistemele de rachete de croaziera cu raza mica de actiune Osa. Acum, intregul sistem de aparare aeriana al Greciei este alcatuit exclusiv din tehnica militara ruseasca.

"Iar cand la Bruxelles se sustine ca sistemele rusesti nu corespund parametrilor tehnici ai Aliantei, experienta Greciei demonstreaza ca functionarii NATO glumesc. Iar daca Atena va cumpara NMP-3M, masini care sunt si in Cipru, dar si in Coreea de Sud, acest lucru va constitui o dovada in plus ca pentru NATO armamentul rusesc nu este contraindicat", scrie Nezavisimaia gazeta.