Fostul vicepresedinte american, republicanul Dick Cheney, unul dintre cei mai virulenti critici ai lui Barack Obama, a declarat ca sustine "in intregime" politica presedintelui SUA in Afganistan care include trimiterea unei forte suplimentare de 30.000 de soldati americani pentru a face fata talibanilor, noteaza AFP.

"Sustin in intregime ceea ce se face in Afganistan. Cred ca presedintele a luat decizia corecta de a trimite trupe acolo. Nu critic maniera in care se actioneaza in Afganistan", a declarat Cheney pentru postul de televiziune american ABC.

Noua strategie a presedintelui Barack Obama include trimiterea unei forte suplimentare de 30.000 de soldati americani in Afganistan.

Declaratia fostului vicepresedinte american vine dupa ce fortele internationale si afgane au lansat, sambata dimineata, o ofensiva majora in districtul Marjah din provincia Helmand, un bastion al talibanilor. Aproximativ 15.000 de soldati, condusi de trupele americane, au ajuns in districtul pe care talibanii il controleaza de ani de zile.

Operatiunea Mushtarak este prima ofensiva majora impotriva talibanilor, dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat trimiterea de forte suplimentare in zona. SUA si NATO au in prezent 113.000 de soldati in zona, iar numarul soldatilor din fortele internationale va ajunge, pana in august, la 150.000.

Ofensiva din Marjah a fost planuita de generalul american Stanley McChrystal, comandantul trupelor straine din Afganistan. Un guvern civil este pregatit sa preia controlul, imediat dupa ce talibanii vor fi alungati din zona.

Vicepresedinte in timpul mandatului lui George W. Bush, Dick Chaney a fost aspru criticat de catre Obama ca a mutat centru atentiei de la lupta contra Al Qaida din Afganistan la razboiul din Irak.

La randul saul, Dick Cheney l-a criticat in repetate randuri pe actualul presedinte Obama, acuzandu-l ca a slabit forta de reactie a Statelor Unite in fata unor eventuale atentate teroriste si ca a tras prea mult de timp pana s-a decis sa trimita inca 30.000 de soldati in Afganistan.