Presedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat noua doctrina militara a tarii care permite atacuri militare preventive impotriva potentialilor agresori. In noua Doctrina militara a Rusiei, una dintre amenintarile externe este "crearea si instalarea de sisteme antiracheta care submineaza stabilitatea globala", potrivit New York Times.

"Seful statului a adus, vineri, la cunostinta membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate al Rusiei ca a aprobat doua documente: Doctrina militara si "Principiile politicii de stat in domeniul descurajarii necleare pana in 2020", a declarat Natalia Timakova, purtatorul de cuvant al liderului rus.

Conform oficialilor rusi, modificarile facute in noua Doctrina au fost necesare datorita realelor amenintari cu care se confrunta Rusia, informeaza Ria Novosti.

Vor fi amplasati interceptori terestri; operationalizarea actiunilor de pe teritoriul tarii noastre va incepe in 2015

Traian Basescu

Iata cateva puncte importante din documentul postat pe site-ul Kremlinului si preluate de Ria Novosti

  • Arhitectura existenta a securitatii la nivel global, inclusiv a mecanismelor sale in baza dreptului international, nu asigura garantii egale tuturor natiunilor.
  • Rusia se confrunta cu o amenintare militara crescuta din mai multe directii.
  • Unele dintre principalele amenintari externe in viziunea lui Medvedev:
  • Incercarile de a extinde NATO tot mai aproape de frontierele Rusiei.
  • Desfasurarea contingentelor militare straine pe teritoriile vecine Rusiei sau ale aliatilor sai.
  • Dezvoltarea si utilizarea unor sisteme de aparare anti-racheta, care submineaza stabilitatea la nivel global si perturba echilibrul strategic de putere, militarizarea spatiului si desfasurarea de arme nucleare strategice.
  • Pretentii teritoriale fata de Rusia si aliatii sai.
  • Raspandirea terorismului global.

     
    Pornim de la faptul ca exista o intelegere - intelegerea dintre cei doi presedinti - si ca ea a inceput sa fie transpusa in viata, astfel incat primul pas sa fie o analiza comuna a amenintarilor si riscurilor unor atacuri cu racheta
     
     
    Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Rusia
    Politica militara a Rusiei

  • Scopul principal al Federatiei Ruse este de a preveni un conflict nuclear, precum si orice alt conflict militar.
    Rusia isi rezerva dreptul de a folosi arme nucleare, ca raspuns la un atac impotriva acesteia sau a aliatiilor sai, cu arme nucleare sau alte arme de distrugere in masa, sau ca raspuns la o agresiune cu utilizarea de arme conventionale.
  • Rusia ar putea folosi arme de precizie ca descurajare.
  • Rusia ar putea trimite trupe in strainatate pentru a proteja interesele sale nationale sau a cetatenilor sai, in conformitate cu normele dreptului international, acordurile internationale si a legislatiei federale.
  • Principalele sarcini ale Fortelor Armate ruse in timpul unui timp de razboi sunt de a respinge orice agresiune impotriva Rusiei si a aliatiilor sai, pentru a invinge agresorul si pentru a-l forta sa opreasca actiunile militare.
  • Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca CSAT a aprobat participarea Romaniei la sistemul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama: "Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat seful statului. Decizia, care inseamna amplasarea in Romania a unor sisteme de interceptare antiracheta, trebuie ratificata de Parlament.

    Reactii imediate din partea Rusiei

    Interceptoarele din Romania ameninta securitatea Rusiei. Rachetele SM-3 ne reduc sensibil capacitatea de intimidare nucleara

    Colonelul Igor Korotcenia

    Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Moscova spera ca partea americana va explica Rusiei planurile sale de desfasurare a elementelor scutului antiracheta in Romania.

    "Pornim de la faptul ca exista o intelegere - intelegerea dintre cei doi presedinti - si ca ea a inceput sa fie transpusa in viata, astfel incat primul pas sa fie o analiza comuna a amenintarilor si riscurilor unor atacuri cu racheta", a spus Lavrov, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.

    Scutul american antiracheta din Romania nu include insa si componente navale, a precizat, pentru HotNews.ro, un oficial al Departamentului american de stat. HotNews.ro a cerut aceasta precizare dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a facut referire la prezenta unor componente navale ale scutului in Marea Neagra.

    Colonelul Igor Korotcenia, redactorul sef al revistei 'Aparare nationala', a declarat pentru RIA novosti ca planurile de amplasare in Romania a rachetelor de interceptare, care fac parte din scutul european al sistemului global de aparare aeriana al SUA, reprezinta o reala amenintare la adresa securitatii Rusiei.

    "Este vorba de instalarea in Romania, pana in 2015, a variantei terestre a sistemului care presupune folosirea noilor rachete SM-3 (standard missile). Fara indoiala, arma este capabila sa reduca intr-o masura considerabila capacitatea Rusiei din sfera intimidarii nucleare", a explicat ofiterul rus.