O familie de cetateni germani a primit azil politic in Statele Unite dupa ce a sustinut ca a fost persecutata de oficialii din Germania deoarece nu si-a trimis copiii la scoala si a preferat sa-i mediteze acasa, potrivit abcnews.com. Decizia judecatorului american este considerata "o miscare fara precedent" de catre expertii in domeniul imigratiei.

Uwe Romeike si familia sa au "fugit" din statul german Baden-Wuerttemberg in Memphis (Tennessee) in august 2008 dupa ce, afirma ei, au fost peresecutati ca si-au retras copiii de la scolile publice si private si i-au meditat singuri acasa. Acum, dupa mai putin de doi ani, familia a primit dreptul de a ramane in Statele Unite si de a aplica pentru cetatenia americana.

Mike Donnelly, avocatul familiei, a declarat ca acestia "sunt crestini care considera ca este o problema de constiinta ca religia le cere sa-si instruiasca singuri copiii". Potrivit avocatului, judecatorul a admis cererea germanilor deoarece a considerat ca acestia au fost persecutati din cauza religiei lor si a faptului ca apartin unui grup social, acela al parintiilor care-si instruiesc singuri copiii.

Familia s-a declarat "entuziasmata" de verdictul magistratului american. Ei au declarat, prin avocatul lor, ca "au fost ingrijorati de felul in care se desfasoara lucrurile in scolile publice, de hartuirea copiilor si in legatura cu programa scolara despre care simteau ca ii invata pe copii lucruri care sunt impotriva religiei lor".

Ei au decis sa paraseasca Germania dupa ce politisti si asistenti sociali mergeau regulat la casa lor si ii luau pe copii la scoala, impotriva vointei lor. Potrivit unor legi din Germania, copiii trebuie sa mearga la scoli publice sau private, iar parintii nu au dreptul sa-i tina pe copii acasa si sa-i instruiasca singuri. Familia a primit amenzi de aproape 10.000 de dolari pentru ca nu si-a inscris copiii la scoala.

Azilul politic in Statele Unite este acordat doar daca o persoana poate dovedi ca a fost peresecutata pentru unul din urmatoarele cinci motive: rasa, opinie politica, nationalitate, religie si apartenenta la un grup social.