Egor Gaidar, arhitectul reformelor de piata care au insotit perioada de tranzitie a Rusiei dupa sfarsitul comunismului, a incetat din viata miercuri, la varsta de 53 de ani, informeaza Reuters.

Un purtator de cuvant a confirmat moartea lui Gaidar, insa nu a oferit detalii. O sursa din politie a afirmat pentru agentia Interfax ca economistul a murit in casa sa din Moscova ca urmare a unui cheag de sange.

Gaidar, aboslvent al Facultatii de Economie a Universitatii de stat din Moscova, devenit ulterior consilierul pentru reforme al presedintelui Boris Eltin, a provocat "soc si antipatie atunci cand, in 1992, a liberalizat preturile, inainte ca praful sa se aseze pe ruinele Uniunii Sovietice", scrie Reuters.

Reformele implementate de Gaidar, cunoscute sub numele de "terapia de soc", au dus la devalorizarea economiilor pentru milioane de rusi si au permis catorva oligarhi sa achizitioneze foarte ieftin bunurile fostului imperiu sovietic.

Reuters precizeaza ca reformele, desi dureroase pentru milioane de rusi, au ajutat Rusia sa depaseasca perioada post-sovietica. Sustinatorii sai au afirmat ca reformele lui Gaidar au pus bazele perioadei de boom economic dintre anii 1998-2008.

Dupa ce s-a retras din politica, Gaidar a ramas o persoana foarte influenta, oferind sfaturi si consiliere economica lui Vladimir Putin.