La limita, Romania pare sa il fi repus duminica pe presedintele Traian Basescu in functie, la Cotroceni. Contracandidatul sau de stanga, Mircea Geoana, striga "frauda", iar rezultatele alegerilor ar putea fi examinate de justitie. Dar, pentru moment, se pare ca liberalismul economic a castigat o persoana extrem de vocala impotriva mostenitorilor comunisti ai lui Nicolae Ceausescu, noteaza cotidianul american The Wall Street Journal, intr-o analiza asupra situatiei din Romania, dupa alegerile prezidentiale.

Victoria lui Traian Basescu este cu atat mai remarcabila, cu cat tara se confrunta cu una dintre cele mai dificile crize economice din Europa, scriu jurnalistii de peste Ocean. Economia Romaniei s-a contractat cu 7% anul acesta, dupa o crestere de 7,1% in 2008.

Mircea Geoana a cautat sa capitalizeze dificultatile prin care trece tara, printr-o campanie in care a promovat reintoarcerea la un cod fiscal progresiv - desi se pare ca la un moment dat era impotriva unui astfel de principiu - si un rol mai activ al guvernului in economie. Se spune ca el este candidatul favorit atat al Washingtonului, cat si al Moscovei, subliniaza Wall Street Journal.

Traian Basescu, in schimb, a anuntat taieri de buget si o lupta dura impotriva coruptiei, fiind un sustinator al cotei unice de impozitare de 16%. Ca primar al Bucurestiului, a ramas neclintit in fata activistilor pentru drepturile animalelor, punand drepturile oamenilor mai presus de cainii vagabonzi, continua prestigiosul cotidian.

Guvernarea lui Traian Basescu a fost departe de a fi perfecta in abordarea problemelor tarii, nu in ultimul rand pentru ca fostul capitan de nava este ca un magnet pentru atacurile politice. Dar se pare ca pentru ceva mai mult de jumatate din alegatorii romani, amintirea comunismului si a unui guvern ale carui maini ajung in fiecare buzunar a lasat Romania cu un gust inca si mai amar, incheie publicatia americana.