Presedintele american, Barack Obama, impreuna cu alti sefi de stat, au anuntat ca nu sunt sanse sa se incheie un pact pe probleme climatice pana in 2010, sau chiar pana mai tarziu, scrie CNN.

Acest anunt a fost facut, duminica, imediat dupa ce prim-ministrul danez, Lars Lokke Rasmussen, le-a spus liderilor adunati la summitul APEC (Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific) din Singapore ca este putin probabil ca la conferinta de luna viitoare de la Copenhaga sa se incheie un acord major pentru lupta impotriva schimbarilor climatice.

Cu toate acestea, sefii de stat au declarat ca summitul din decembrie va fi un pas inainte, o etapa in procesul de incheiere a unui acord major.

Astfel, Rasmussen a propus o strategie in doi pasi - primul ar fi ca tarile participante la summitul de la Copenhaga sa semneze un document - cadru care sa specifice detalii importante precum finantarea eforturilor de a lupta impotriva schimbarilor climatice, iar al doilea pas ar fi incheierea unui acord obligatoriu din punct de vedere legal pentru reducerea emisiilor de carbon, acord care va fi negociat mai tarziu.