Testele balistice au fost la ordinea zilei in Iran. Bilantul diminetii de luni: lansarea a doua rachete cu raza lunga de actiune Shahab-3 si Sejil in doua trepte. Ambele cu o raza de actiune de aproximativ 2.000 de kilometri. In acest context, cotidianul francez Liberation arata pe blogul sau lista tintelor pe care un astfel de dispozitiv le poate atinge. Printre ele, si capitala Romaniei.

In Europa, o racheta Shahab-3 lansata din nord-vestul Iranului acopera Balcanii; adica state membre ale Uniunii Europene si/sau NATO - aliati ai Frantei. Adica orase ca Bucuresti, Sofia, Atena, Istanbul. Apoi Kievul si Moscova, la limita, se arata pe blogul cotidianului francez.

Lista continua cu Orientul Mijlociu: Egipt, Israel, Turcia.

Africa: Djibouti.

Asia Centrala: toate republicile fost-sovietice, Afganistan si estul extrem al Chinei.

Asia de Sud: Pakistan si nord-vestul Indiei.

Testele au inceput de sambata, cand armata iraniana a lansat doua rachete cu raza scurta de actiune - Fateh-110 si Tondar-69 -, in timpul unor aplicatii militare. Actiunile au continuat si luni, cand media de la Teheran a scris despre alte doua teste. "Pentru prima data, Gardienii Revolutiei au testat o racheta in doua trepte care foloseste combustibil solid, in timpul exercitiilor militare", anunta luni dimineata agentia Fars, citata de AFP.

Reactiile statelor occidentale nu au intarziat sa apara. Prima care a replicat a fost Franta, care a cerut Teheranului "sa inceteze imediat (...) activitatile profund destabilizatoare". A urmat Marea Britanie, care a anuntat ca "testele balistice din acest week-end sunt o sursa de preocupare, dar stim ca principala problema ramane programul nuclear iranian".

Washington si Moscova au pastrat tacerea, cel putin oficial. In cazul Kremlinului, surse din cadrul Ministerului rus de Externe au declarat presei ca mesajul catre Occident este urmatorul: trebuie sa fim retinuti, si sa nu cedam emotiilor. (...) Trebuie sa ne calmam si principalul obiectiv este sa lansam un proces de negocieri eficient (cu Iranul)", au precizat surse citate de Reuters.