Casa Alba nu exclude recursul la o ofensiva militara impotriva Iranului. Anuntul a fost facut de secretarul american al Apararii, Robert Gates, care a declarat ca administratia Obama ia in calcul si posiblitatea unei ofensive, pentru a forta Teheranul sa suspende controversatul program nuclear.

"In realitate, orice optiune militara ne-ar face sa castigam timp", a declarat Gates, citat de France 24. Oficialul american a mers chiar mai departe si a explicat ca un eventual atac impotriva Teheranului ar intarzia "de la unul, la trei ani" programul nuclear.

Administratia Obama, a continuat Gates, nu exclude recursul la arme pentru a forta Republica islamica sa suspende procesul de imbogatire a uraniului, perceput de Washington ca parte a unui program destinat dezvoltarii de arme nucleare. Deocamadata, insa, continua negocierile pe cale diplomatica si aplicarea de sanctiuni.

Iar presedintele american Barack Obama s-a declarat de acord cu planurile secretarului sau de Aparare. Dupa summitul G20 de la Pittsburgh, Obama a refuzat sa excluda optiunea militara din solutiile formulate pentru a stopa programul nuclear iranian. Vineri dimineata, Statele Unite impreuna cu partenerii britanici si francezi au acuzat Teheranul ca au construit o noua centrala nucleara, pe care au tinut-o secreta de marile puteri.

In replica, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca centrala este "perfect legala" si ca a informat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) de existenta acesteia. In consecinta, Ahmadinejad i-a cerut omologului sau american sa-si ceara scuze pentru ca a acuzat Iranul ca a incalcat regulile internationale.

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy