Soldatii israelieni care au participat la ofensiva din Fasia Gaza din decembrie 2008 si ianuarie 2009 au marturisit ca li s-a ordonat sa traga fara ezitare, sa distruga case si moschei, fara a tine cont de vietile palestinienilor. In plus, soldatii sustin ca palestinienii erau folositi pe post de "scuturi umane", desi o curte israeliana a scos in afara legii aceasta practica inca din 2005.

Cele 54 de marturisiri ale soldatilor, care au dorit sa-si pastrze anonimatul, au fost stranse de Breaking the Silence, un grup care colecteaza informatii despre incalcarea drepturilor omului de catre armata israeliana. Multi dintre soldatii intervievati isi continua stagiul militar obligatoriu.

Palestinienii au declarat ca bilantul mortilor in Operatiunea Cast Lead din iarna a fost de 1,400, insa israelienii sustin ca au murit 1,166 de persoane, dintre care 295 de civili. Din randul israelienilor au murit doar 10 soldati si 3 civili.

Soldatii au descris o tehnica prin care civilii palestinieni erau obligati sa intre in cladirile suspecte inaintea trupelor, si mentioneaza situatii in care soldatii israelieni le tineau pusca la tampla civililor pentru a-i face sa inainteze, scrie The Guardian.

"Nu am primit instructiuni sa tragem in tot ceea ce misca, insa, in general, ni se spunea sa tragem oricand ne simteam amenintati. Ne spuneau, de multe ori, ca acesta este un razboi si ca in razboi deschiderea focului nu este restrictionata", a declarat un soldat, iar un altul a marturisit ca "am sentimentul ca armata incerca sa se laude cu forta sa".

Multe dintre declaratii sunt in concordanta cu acuzele aduse de Amnesty International si alte organizatii care militeaza pentru respectarea drepturilor omului, care sustin ca actiunile Israelului erau facute fara a se tine cont de nimic si exagerate.

Un alt soldat a spus: "te simti ca un copil cu o lupa, care arde furnicile. Un copil de 20 de ani nu ar trebui sa faca asemenea lucruri altor oameni".

Breaking the Silence sustine ca exista diferente foarte mari intre versiunea oficiala a armatei si ceea ce s-a intamplat cu adevarat la fata locului si cere Israelului sa investigheze rezultatele actiunii organizatiei. Insa, potrivit lui Ehud Barak, ministrul Apararii israelian, "criticile directionate impotriva Fortelor de Aparare Israeliene venite din partea unor organizatii sunt neadecvate si sunt directionate unde nu trebuie. Armata israeliana este una dintre cele mai morale din lume si se comporta in concordanta cu cel mai inalt cod etic".