Familiile sarace din Italia vor putea contracta credite de maxim 500 de euro pe luna de la Biserica Catolica, cu o dobanda de 4,5% pe an - jumatate din valoarea practicata de bancile din peninsula, relateaza Le Monde.

Cardinalul Bagnasco, presedintele Conferintei episcopale italiene (CEI), a prezentat oficial acest proiect, intitulat "Imprumutul sperantei", realizat cu sustinerea Asociatiei bancilor italiene (ABI).

Familiie care au trei copii sau un copil handicapat si care nu au niciun venit vor putea primi un credit de 500 de euro pe luna, pe o perioada de maxim doi ani. Imprumutul va fi rambursat in momentul in care unul dintre cei doi parinti va reusi sa se angajeze, in maxim cinci ani.

Pentru a sustine acest program, Biserica si-a propus sa stranga 30 de milioane de euro in cadrul unei "chete exceptionale" care va avea loc in biserici duminica, 31 mai. ABI va pune la dispozitia saracilor suma de 180 de milioane de euro in urmatorii trei ani. De acest proiect ar putea beneficia intre 20.000 si 30.000 de familii.

Cardinalul Bagnasco a subliniat ca Biserica nu isi propune sa se transforme intr-o banca, initiativa inscriindu-se in traditia "practicilor istorice, unde cel mai semnificativ exemplu este cel al Sfantului Paul, care organiza chete pentru saracii Ierusalimului".

Pentru a profita de aceste fonduri, candidatii se vor adresa preotului paroh, care ii va pune in contact cu banca.

Durata de asteptare nu ar trebui sa depaseasca trei saptamani. Persoanele care traiesc impreuna, dar nu sunt casatorite, nu vor avea dreptul sa participe la acest program.

Teoretic, nu este nevoie sa fii catolic pentru a primi un credit.