O parada a soldatilor britanici ce s-au intors din Irak a fost perturbata de cateva zeci de demonstranti musulmani anti-razboi, informeaza editia electronica a publicatiei Daily Mail. Potestatarii i-au acuzat pe soldatii care defilau prin Luton ca sunt "macelarii din Basra", "lasi", "ucigasi de copii" si ca "au mainile patate de sange".

Incidentele au avut loc in timpul unei defilari a soldatilor din 2nd Battalion Royal Anglian Regiment, recent intorsi din Irak. Unii dintre militari efectuasera cate doi ani de serviciu pe teatrul de razboi, iar 12 dintre membrii regimentului au fost ucisi in Irak si Afganistan.

Manifestantii anti-razboi au agitat pancarte cu inscriptii de genul "Soldatii britanici: Macelarii din Basra", "Militarii englezi: lasi, ucigasi, extremisti", "Guvernul britanic, guvern terorist".

Sute de persoane care asistau la parada militara au incercat sa-i atace pe demonstrantii musulmani, fiind insa impiedicati de fortele de ordine. Politistii au arestat doi manifestanti dintre suporterii soldatilor, dupa ce acestia au aruncat cu pachete cu carne si au incercat sa-i loveasca pe demonstrantii anti-razboi.

Premierul Gordon Brown a condamnat incidentele, iar politicienii britanici au calificat protestul anti-razboi drept "insultator" si "sordid". Conservatorul Liam Fox a declarat ca "acesti oameni au posibilitatea sa traiasca intr-o societate libera unde pot sa-si organizeze protestele dezgustatoare doar datorita sacrificiului celor din fortele armate".

Unul dintre liderii musulmani din Lutin, Sayful Islam, a replicat insa ca "furia este in crestere, iar parada soldatilor a fost insulta finala".

"Soldatii au ucis, mutilat si violat mii de inocenti. Nu se pot intoarce aici si sa defileze in locul unde exista o comunitate musulmana atat de importanta. Pentru ce sa fie mandri?", a declarat Islam, care sustine ca este liderul filialei din Luton a organizatiei musulmane al-Muhajiroun, interzisa de autoritati.