Sociologul János Ladányi a afirmat, intr-o declaratie data postului maghiar InfoRadio, ca atitudinea anti-tiganeasca a societatii ungare a atins un nivel atat de irational incat exista pericolul unui razboi civil daca nu va fi oprit procesul opozitiei dintre societatea majoritara si rromi.

El a spus, de asemenea, ca "din cazurile inregistrate in localitatile Olaszliszka (n.r. unde, in octombrie 2006, un profesor, care a lovit accidental cu masina un copil, a fost omorat in bataie de localnicii rromi) si Veszprém nu trebuie trase concluzii generalizatoare", citeaza Rador.

Ferenc Gyurcsány: Prejudecatile si spiritul justitiar nu trebuie sa ajunga la dimensiunea unor fenomene sociale care nu mai pot fi gestionate

La o asemenea crima brutala trebuie reactionat cu fermitate, scria luni, pe blogul sau, premierul ungar Ferenc Gyurcsány, potrivit caruia in cazul unei infractiuni trebuie luata in considerare gravitatea faptei si nu originea etnica a faptasului.

"Infractiuniile trebuie cantarite cu aceeasi masura", a subliniat Ferenc Gyurcsány, apreciind ca politia a reusit sa-i prinda intr-un timp foarte scurt pe suspecti. El a amintit, totodata, ca in ultimii zece ani in Ungaria numarul omorurilor a scazut la jumatate. Altercatia care a avut loc la sfarsitul acestei saptamani si care s-a sfarsit cu o crima, a incins spiritele. Premierul Ungariei a atras atentia asupra faptului ca: "Trebuie actionat rapid, nu trebuie asteptat ca prejudecatile si spiritul justitiar sa ajunga la dimensiunea unor fenomene sociale care nu mai pot fi gestionate".

László Tökés: Evenimentul de la Veszprém a adus la suprafata problema rromilor

Uciderea handbalistului roman Marian Cozma si ranirea grava a colegilor de echipa, sarb si croat, ai acestuia a transformat tragicul eveniment petrecut la Veszprém intr-o problema de interes public a acestei regiuni a Europei si a adus la suprafata problema rromilor - este de parere europarlamentarul László Tökés, intr-un comunicat remis miercuri agentiei MTI si citat de Rador.

Potrivit europarlamentarului din Romania, "este deprimant ca un campion al luptei sportive a devenit victima intamplatoare a violentei care se raspandeste din ce in ce mai mult in Ungaria si in toata aceasta regiune a Europei".

Cazul petrecut la Veszprém nu este ceva fara precedent. Episcopul reformat aminteste ca a luat atitudine impotriva violentei din scoli si a celei din locurile publice, care "a pus stapanire pe societatea maghiara, intrata intr-o profunda criza morala", si dupa uciderea unui elev in orasul Koaposvár. Masacrul din orasul Mór, uciderea unui cadru didactic in localitatea Olaszliszka si omorarea unei eleve in localitatea Kiskunlacház sunt evenimente care fac parte din acelasi fenomen, se poate citi in comunicatul amintit.