Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanului Paul Krugman, a anuntat Academia Regala de Stiinta din Suedia. Krugman (nascut in 1953) este profesor la Princeton University, dar si blogger al cotidianului New York Times. Comitetul suedez a precizat ca profesorul de la Princeton a formulat noi teorii care au raspuns intrebarilor privind comertul liber si globalizarea.

"For his analysis of trade patterns and location of economic activity"

Motivatia Comitetului Nobel

Comitetul Nobel a afirmat ca premiul recompenseaza analizele lui Krugman in ceea ce priveste modelele de comert si locul unde se desfasoara activitatile economice.

Cum a anuntat Krugman marea veste pe blogul sau: "A funny thing happened to me this morning …"

Anul trecut, Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson, pentru studiile teoriei de "concepere a mecanismelor" pietei. Cei trei au fost recompensati pentru teoria care "ne permite sa identificam situatiile in care pietele functioneaza bine fata de situatiile in care pietele functioneaza gresit".

Premiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901. Premiul Nobel pentru economie a fost instituit de catre Banca centrala din Suedia in 1968.

Comitetul suedez a anuntat saptamana trecuta castigatorii premiilor Nobel pentru medicina, fizica, chimie si literatura. Doar Premiul Nobel pentru Pace este anuntat, conform dorintei testamentare a lui Alfred Nobel, de catre Comitetul Nobel din Norvegia. Anul acesta, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat finlandezului Martti Ahtisaari.

Pe 10 decembrie, castigatorii premiilor Nobel din acest an vor primi din partea Comitetului Nobel o diploma, o medalie si un cec in valoare de un milion de euro.