Mai multe tari europene care participa la summitul Noului Drum al Matasii, organizat la Beijing, au refuzat sa semneze un comunicat legat de comert si pregatit de China, anunta surse diplomatice, citate de AFP.

Summitul inceput duminica si condus de presedintele chinez Xi Jinping ai fi trebuit sa se concretizeze luni seara cu mai multe comunicate, dintre care unul consacrat comertului, si la care au lucrat mai multe tari europene - Germania, Estonia, Franta, Grecia, Portugalia si Marea Britanie.

Aceste tari au refuzat in bloc sa semneze documentul, apreciind ca nu mentioneaza suficient preocuparile europenilor in materie de transparenta a pietelor publice sau a normelor sociale si legate de mediu, a declarat o sursa diplomatica, la Beijing.

Comunicatul prezentat de China constituie in recul fata de alte texte privind comertul international si acceptate in ultimii ani de Beijing, potrivit surselor citate.

Textul a fost prezentat saptamana trecuta in ultimul moment negociatorilor, gazdele chineze sustinand ca nu mai este posibila modificarea comunicatului in discutie.

Circa 30 de lideri participa la summitul de la Beijing, care urmeaza sa se concretizeze intr-un comunicat final al sefilor de stat sau de guvern.

Putine state membre ale UE sunt reprezentate de principalul lider politic, cu exceptia Spaniei, Italiei, Greciei, Poloniei, Ungariei si Cehiei.

Beijingul incearca prin acest summit sa-si cimenteze relatiile comerciale cu Asia, Europa si Africa, dar unii se tem ca acest nou Drum al Matasii va servi in special pentru exporturile chineze.