Episcopul Marchel de Balti si Falesti a amenintat miercuri dupa-amiaza cu un ¬razboi civil¬ daca autoritatile moldovene vor decide sanctionarea Bisericii pentru implicarea agresiva in campania pentru alegerile prezidentiale in favoarea socialistului Igor Dodon. Declaratia episcopului moldovean vine dupa ce Curtea Constitutionala a atras atentia asupra incalcarii grave a legislatiei electorale de catre Biserica, transmite deschide.md citat de news.ro.

Episcopul Marchel a atacat-o dur in timpul campaniei electorale pe proeuropeana Maia Sandu, sustinand ca atitudinea acesteia "fata de moralitatea crestina, fata de curatenia sufleteasca, fata de tot ce este sfant pare sa fie abatuta mult de la axa normalitatii".

De asemenea, episcopul a condamnat-o pe prezidentiabila pentru ca nu ar avea copii si este implict o femeie "stearpa", indemnandu-i pe adevaratii crestini sa voteze cu un om moral sanatos precum socialistul Igor Dodon.

"Avem de ales un presedinte dintre doi candidati. Un crestin sau un necrestin. Un patriot sau un nepatriot [...] Asa s-au stratificat prin faptele lor, prin vorba lor, prin activitatea lor. Despre atitudinea unui candidat, Igor Dodon, pe care-l credem crestin si patriot, nu o sa vorbesc mult, pentru ca e normal sa ai o atitudine fata de biserica, credinta si valorile nationale, asa cum o are el. Dar despre atitudinea Maiei Sandu [...] atitudinea ei fata de moralitatea crestina, fata de curatenia sufleteasca, fata de tot ce este sfant pare sa fie abatuta mult de la axa normalitatii", a declarat la inceputul lunii noiembrie episcopul Marchel.

Episcopul de Balti si Falesti este cunoscut pentru rolul jucat in avangarda cauzei antieuropene in societatea moldoveneasca, fiind numit in functie de Patriarhia de la Moscova.

Curtea Constitutionala a decis in urma cu o zi validarea scrutinului prezidential, insa a acceptat argumentele ridicate de Maia Sandu privind implicarea agresiva in alegerile prezidentiale a reprezentantilor Mitropoliei Moldovei. Magistratii constitutionali au facut referire in special la declaratiile facute de mitropolitul Vladimir si de episcopul de Balti si Falesti.

CCR sustine ca cei doi au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob si sexist la adresa Maiei Sandu.

"Aceste fapte fiind de notorietate publica si confirmate de rapoartele observatorilor nationali si internationali", se arata in decizia magistratilor.

Curtea Constitutionala a solicitat parlamentarilor sa adopte o serie de mecaniseme legislative pentru a nu permite implicarea in campania electorala a Bisericii. De asemenea, exista posibilitatea sistarii unui cult religios pe o perioada de un an pentru implicarea in politica.

Ministerul de Justitie are de asemenea posibilitatea de a actiona in justitie Biserica. Insa, ministrul Vladimir Cebotari a declarat ca institutia nu s-a sesizat cu privire la recomandarea Curtii Constitutionale pentru ca exista chestiuni mai importante decat lansare unui proces impotriva Bisericii.

Episcopul Marchel a declarat ca respecta legea bisericeasca, care nu contravine legilor statului si nu se va opune niciodata acestora din urma.

¬Daca statul si parlamentul nostru vor elabora anumite legi care vor fi in detrimentul convingerilor mele religioase, ma vor impune sa renunt la pozitia si traditia bisericeasca, eu nu voi respecta aceste legi. In ceea ce priveste implicarea in politica, eu m-am ridicat intru pastrarea tezaurului nostru bisericesc. Nu vreau ca cineva sa-l iroseasca, indiferent cine este¬, a declarat episcopul de Balti si Falesti.

De asemenea, acesta a precizat ca demnitarii ar trebui sa dea dovada de intelepciune si sa armonizeze legile statului cu cele bisericesti, pentru a nu mai exista o contradictie intre acestea.

¬Eu nu sunt extremist, sunt unul dintre cei 93,6% din credinciosii pravoslavnici (n.r. care apartine religiei ortodoxe). Sanctionarea bisericii inseamna razboi civil¬, a declarat Marchel.

Insa, Igor Dodon a multumit miercuri preotilor pentru sustinerea aratata in campania electorala, in cadrul unei intalniri cu liderii bisericesti din nordul Republicii Moldova.

Presedintele-ales a mentionat ca una dintre prioritatile sale va fi aceea de a mentine valorile crestin-ortodoxe.