​Orasul Mosul, din nordul Irakului, loc unde fortele ISIS si-au proclamat "califatul" in urma cu doi ani, va fi eliberat de fortele Statului Islamic pana la finalul anului, insa pe langa problema militara va ramane cea politica, de a gasi o formula de unitate pentru populatia de diferite confesiuni din regiune, a declarat ambasadorul Irakului la Bruxelles la o intalnire NATO. In acelasi timp, Alianta Nord-Atlantica antreneaza intr-o baza din Iordania militari irakieni in tehnici de neutralizare a explozibilelor improvizate pe care ISIS le lasa in urma. "Capcanele explozive improvizate sunt arma preferata a ISIS. Sunt peste tot, pe strada, in masini, dar si in animale sau in jucarii", sustin oficialii NATO.

NATO antreneaza militari irakieni in tehnici anti-IED si EODFoto: NATO

"Ofensiva asupra Statului Islamic pentru eliberarea orasului Mosul asteapta finalizarea unor aspecte politice pe langa pregatirile militare. Eliberarea orasului, insa, va avea loc pana la finalul anului", a declarat ambasadorul Irakului la Bruxelles, Jawad Al-Hindawy intr-o intalnire la sediul NATO.

"Ofensiva asupra orasului Mosul va fi un efort global, armata irakiana si politia vor lupta alaturi de peshmerega [n.r. luptatorii kurizi] si luptatorii din triburi. O astfel de uniune de forte are nevoie si de consultari politice, dar si de coordonare militara. Aici ne uitam la pafrtenerii nostri precum Statele Unite si NATO", a mai declarat ambasadorul irakian.

Orasul irakian Mosul, ce se intinde pe o suprafata imensa, aproape cat teritoriul Belgiei, gazduia o populatie de circa 2 milioane de locuitori pana cand gruparea ISIS a preluat controlul cu forta. De atunci si pana acum, spun oficialii, peste jumatate de milion de oameni au parasit zona si au fost nevoiti sa fuga.

Unitatea populatiei din oras, impartita intre numeroase confesii (sunita, kurda, turkmena, etc), va reprezenta urmatorul are obstacol dupa ofensiva militara si recapturarea Mosulului.

"Provocarea pentru Mosul vine pe doua fronturi. Una e cea militara, apoi este cea politica, in care sa gasim o formula pentru toti", sustine ambasadorul irakian. Potrivit acestuia, odata eliberat, Mosul ar putea fi administrat de catre un consiliu regional cu un guverator ales si reprezentanti din partea tuturor etniilor.

Eliberarea Mosulului va da o lovitura puternica miscarii ISIS, iar multi dintre simpatizantii acesteia vor fugi si se vor inflitra in tari vecine sau in alte tari din Europa si Orientul MIjlociu, a mai spus oficialul.

NATO anreneaza militari irakieni intr-o baza din Iordania cum sa neutralizeze explozibilele improvizate lasate in urma de ISIS

Odata cu pregatirea ofensivei Irakiene pentru eliberarea orasului Mosul de sub controlul ISIS, NATO antreneaza in aceasta perioada mai multi militari irakieni intr-o baza din Iordania in tehnici de depistare si neutralizare a dispozitivelor explozibile improvizate (IED) si in masuri EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Pana la finalul anului, intr-o baza din Amman, NATO spera ca va finaliza antrenamentul a peste 350 de soldati irakieni, din care 76 vor fi specializati in masuri anti-IED si EOD.

"Capcanele si dispozitivele explozibile improvizate sunt arma preferata a ISIS. Pun IED-uri peste tot, in animale, in jucarii, pe strada, in case. Astfel, provocarea este sa reusim sa gestionam aceste capcane si in zonele de confruntare, dar mai ales in zonele care au fost eliberate si unde vrem sa reintroducem populatia si sa reconstruim", au explicat la Bruxelles oficialii NATO.

Dincolo de aceasta initiativa, NATO va incepe sa acorde sustinere coalitiei anti-ISIS prin zboruri AWACS chiar de la inceputul lunii Octombrie, a anuntat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

"Decizia a fost luata la summitul NATO de la Varsovia. Zborurile AWACS vor incepe in luna octombrie si vor ajuta eforturile coalitiei cu informatii aditionale", a declarat Vershbow.