​Predicatorul turc Fethullah Gulen (75 de ani), omul acuzat de liderii de la Ankara ca s-ar afla in spatele loviturii de stat esuate din noaptea de vineri spre sambata, este cunoscut ca principala amenintare la autoritatea politica a lui Recep Tayyip Erdogan, cu toate ca cei doi au fost, in urma cu multi ani, aliati. Gulen este initiatorul miscarii islamiste moderate Hizmet, care detine o retea de scoli si ONG-uri in mai multe tari. Desi aflat in exil in Statele Unite, Fethullah Gulen continua sa ramana un personaj influent in afacerile interne ale Turciei - se estimeaza ca 10% din populatia turca este sustinatoare a miscarii Hizmet, potrivit The Guardian. Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, a declarat sambata ca miscarea lui Gulen are 11 scoli si in Romania.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Acuzatiile lansate de presedintele Turciei si reluate de premierul Yildirim, cum ca Fethullah Gülen si adeptii acestuia ar fi initiatorii puciului de acum doua zile, fac parte dintr-o retorica familiara si o rivalitate care dateaza de mult timp. Cat sunt insa de adevarate? se intreaba jurnalistii de la The Guardian.

  • Miscarea Hizmet - retea mondiala de scoli si ONG-uri

Fethullah Gülen s-a nascut pe 27 aprilie 1941 si este un cleric turc, fost imam, scriitor si politician aflat in exil auto-impus in Statele Unite si stabilit in Pennsylvania din anul 1999, potrivit Wikipedia.

Gülen este autorul a peste 40 de carti si conduce, prin gruparea Hizmet, o retea mondiala de scoli si organizatii non-guvernamentale.

Ambasadorul Turciei in Romania, Osman Koray Ertas, a declarat sambata ca gruparea Hizmet, pe care a aczuat-o de implicare in lovitura de stat esuata din Turcia, are 11 scoli in Romania.

''(In spatele loviturii de stat-n.red.) sunt membrii acestei grupari Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care sta in SUA. Acest imam are doua fete: are o retea de scoli, au 11 scoli in Romania, au organizatii umanitare, (...) cand vorbeste pentru presa straina transmite mesaje de toleranta si de prietenie. Partea sa intunecata, cand vorbeste in limba turca, intotdeauna isi indeamna suporterii sa fie clandestini, sa se ascunda, sa astepte momentul potrivit si atunci cand acesta vine sa ajunga la carma institutiilor'', a afimat diplomatul turc la Realitatea TV.

El a precizat ca SUA a cerut Turciei sa pregateasca un dosar pentru extradarea lui Fethullah Gulen, ceea ce au facut recent si ca vor adauga si informatii suplimentare. ''Prietenii americani ne-au cerut sa pregatim un dosar pentru extradarea sa. Am facut recent acest lucru si vom adauga imformatii suplimentare in acel dosar. Problema este ca este dificil sa gasim dovezi privind implicarea sa directa'', a mai spus oficialul turc.

Intrebat daca serviciile de informatii turce nu au dovezi privind implicarea sa, ambasadorul a sustinut ca serviciile au multe dovezi ca da ordine prin asociatii sai, mai ales in cazul generalilor care au fost bagati la inchisoare, precum si dovezi privind fabricarea unor documente.

Financial Times scrie ca principala sursa de finantare a miscarii Hizmet este reprezentata de donatii venite de la oameni de afaceri, dar si de la elite din invatamantul superior.

  • Gulen - de la fost aliat al lui Erdogan, la cel mai mare adversar al liderului turc

Fethullah Gulen a fost membru al Partidului Dreptății și Justiției (AKP) al presedintelui Erdogan si aliat al actualului presedinte al Turciei, pe care l-a sprijinit sa isi consolideze puterea.

Relatia celor doi s-a deteriorat dupa ce Gulen a plecat in Statele Unite pentru un tratament medical, in anul 1999, si s-a stabilit in Pennsylvania, intr-un exil auto-impus.

Erdogan si Gulen erau doi critici ai conducerii Turciei de la acea vreme.

Ruptura definitiva dintre Fethullah Gulen si Recep Erdogan s-a produs in anul 2013, cand cativa apropiati ai lui Erdogan, prim-ministru al Turciei in acel moment, au fost implicati intr-un scandal rasunantor de coruptie. Gulen s-a delimitat atunci de actualul lider turc si a devenit cel mai mare adversar al regimului Erdogan.

Puterea lui Erdogan s-a consolidat dupa aparitia rupturii dintre cei doi - prim-ministru al Turciei intre 2003 si 2014, el a fost ales presedinte in august 2014 inca din primul tur, cu 56% din voturi - o premiera in Turcia.

Odata cu consolidarea puterii lui Erdogan, el l-a numit in repetate randuri "terorist" pe adversarul sau Fethullah Gulen si a inclus miscarea acestuia, Hizmet, pe lista organizatiilor teroriste din Turcia. Pe aceeasi lista se regaseste si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) considerat responsabil pentru numeroase atentate sangeroase de pe teritoriul Turciei.

Erdogan a anihilat afacerile unor oameni considerati apropiati de Gulen si a mers pana acolo incat a inchis ziare si posturi de televiziune considerate apropiate de fostul sau aliat aflat in exil.

Presedintele Turciei considera, de asemenea, ca Gulen s-ar bucura de sprijinul Statelor Unite si ca fostul sau aliat comploteaza pentru inlaturarea sa de la putere. Ankara a cerut in repetate randuri Washingtonului extradarea clericului.

  • Acuzatii fara precedent la adresa Statelor Unite: Cine il adaposteste pe Gulen e in razboi cu Turcia

Premierul turc Binali Yildirim a facut sambata la pranz o declaratie extrem de dura la adresa Statelor Unite. Yildirim a afirmat ca "orice tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia", potrivit Reuters.

Si Recep Erdogan l-a acuzat, in noaptea de vineri spre sambata, voalat, pentru tentativa de lovitura de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul sau inamic, aflat in exil in SUA.

Presedintele Turciei a afirmat ca persoanelor implicate in tentativa de lovitura de stat "li s-a spus ceea ce sa faca din statul american Pennsylvania" - o referinta la Fethullah Gulen.

Washingtonul a invitat autoritatile turce, dupa aceste declaratii, sa "prezinte probe" impotriva predicatorului turc Fethullah Gulen.

Sambata dimineata, predicatorul Fethullah Gülen a condamnat in termenii cei mai fermi tentativa de lovitura de stat din Turcia, precizand ca "Am suferit de-a lungul ultimilor 50 de ani din cauza catorva lovituri de stat militare si consider ca este o insulta sa fiu acuzat de vreo legatura cu aceasta incercare. Resping categoric astfel de acuzatii".