Presedintele rus Vladimir Putin considera ca scutul antiracheta al Statelor Unite desfasurat in Europa are potentialul de transformare intr-un sistem ofensiv si poate fi folosit impotriva Rusiei, in timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent in Romania, au fost construite contra unei amenintari nucleare iraniene care "nu exista", noteaza agentia oficiala de presa rusa TASS, preluata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Amenintari (nucleare din partea Iranului) nu exista, iar scutul antiracheta (in Europa) continua sa se construiasca, asa ca am avut dreptate cand am spus ca ei ne mint, nu sunt sinceri cu noi cand se refera la o presupusa amenintare nucleara iraniana si construiesc scutul antiracheta. Asa si este intr-adevar, inca o data au incercat sa ne insele", a declarat seful statului rus la o intalnire cu sefii agentiilor internationale de presa, vineri, la Sankt Petersburg.

"Noi stim cam in ce an americanii vor avea o noua racheta, care nu va mai avea 500 km (raza de actiune) ci mai mult, iar din acel moment ei incep sa ne ameninte potentialul nuclear. Noi stim de ani de zile ce se intampla. Si ei stiu ca noi stim", a subliniat Putin.

Liderul rus a constatat ca SUA, "in ciuda obiectiilor si tuturor propunerilor noastre de cooperare reala, nu doresc sa coopereze cu noi, ne resping propunerile si actioneaza dupa planul lor". "Puteti sa ma credeti sau nu, dar noi am oferit forme concrete de cooperare si ele au fost respinse toate", a declarat Putin.

Presedintele Federatiei Ruse a amintit ca elemente ale scutului antiracheta NATO au fost construite in Romania. "Tot timpul au vorbit despre ce? Trebuie sa ne aparam impotriva amenintarii nucleare iraniene. Unde este amenintarea iraniana nucleara? Nu exista!", a subliniat Putin.

El a remarcat ca chiar Statele Unite au initiat acordul cu Iranul pentru a rezolva problema nucleara iraniana. "I-am sprijinit. Daca nu ar fi fost pozitia Statelor Unite, nu ar fi existat acest acord. Acest lucru, desigur, este meritul presedintelui (Barack) Obama, pentru ca acest acord este corect, a dezamorsat situatia din jurul Iranului, iar presedintele Obama il poate inscrie in statele sale de serviciu ca rezultat al muncii depuse de el in aceasta directie", estimeaza liderul rus, noteaza TASS.

Cu toate acestea, Putin a subliniat ca amenintarea nucleara iraniana nu exista, iar scutul antiracheta continua sa fie construit, adauga TASS.