Boris Johnson, influentul primar al Londrei va face campanie pentru ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana dupa refeerendumul din 23 iunie, a transmis duminica BBC.

Boris JohnsonFoto: Wikipedia

„Boris va face campanie pentru parasirea UE”, a scris pe Twitter Laura Kuenssberg, editorul politic al BBC, fara sa precizeze sursa informatiei, ce a fost repetata si de o sursa Reuters.

19.29 Johnson a confirmat informatiile, declarand multimii de reporteri din fata casei sale ca David Cameron nu a obtinut o reforma fundamentala a UE.

"Voi recomanda votul pentru parasirea UE ... pentru ca vreau un targ mai bun pentru oamenii acestei tari, pentru a le economisi bani si pentru a-si lua inapoi controlul", a spus acesta.

18.43 La scurt timp dupa aparitia primelor informatii din media, casa de pariuri Ladbrokes a anuntat ca la pariuri cota pentru Brexit s-a imbunatatit, ajungand la 3.00 de la 3.40.

Anunatul lui Johnson vine dupa ce premierul David Cameron a facut duminica apel la rivalul sau din partidul conservator sa nu pledeze pentru iesirea din blocul comunitar, decizia primarului londonez putand influenta milioane de votanti.

Johnson, un politician ce face spectacol si al carui aspect excentric de bufon ascunde o ambitie feroce de a-i succeda lui Cameron, a ramas tacut pana acum pe acest subiect, desi media britanica a speculat ca va fi pro Brexit.

Sprijinind iesirea din Uniune, Johnson va schimba fata campaniei si va creste sansele parasirii blocului comunitar datorita abilitatii sale de a influenta opinia publica.

Primarul Londrei se alatura astfel unei tabere in care mai afla si sase ministri din guvernul lui David Cameron.

Initiativa de parasire a UE de catre Marea Britanie beneficia de un sprijin intern de 36%, avand un avans de doua procentefata de opinia contrara, arata un sondaj realizat inainte de summitul de la Bruxelles.

Premierul David Cameron s-a intalnit cu ministrii sai sambata pentru a consfinti acordul cu UE, care, spera el, va convinge votantii sa ratifice statutul Marii Britanii de membra a UE la referendumul din iunie.

Dupa zile de negocieri critice intre liderii europeni si premierul britanic cele doua parti au ajuns la un acordacceptat unanim de cele 28 de state membre. Cameron a anuntat, in cadrul conferintei de presa care a urmat semnarii acordului, ca va sustine cu inima si sufletul campania pentru a pastra Regatul Unit in UE.