Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marti, la Bucuresti, ca "sunt de inteles sentimentele" miilor de oameni care au protestat la Chisinau in ultimele zile, in conditiile in care "oamenii aveau tot dreptul sa fie nemultumiti, pentru ca astea erau rezultatele" ultimelor guvernari.

Pavel FilipFoto: Wikimedia Commons

"Trecem printr-o situatie tensionata", a spus acesta, invocand "presiunea teribila din partea socialistilor, care au ca obiectiv alegerile anticipate", intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau roman, Dacian Ciolos.

Pavel Filip a spus ca "sunt de inteles sentimentele celor care protesteaza sincer" si a considerat protestele "utile", in conditiile in care "presiunile societatii civile de fapt mobilizeaza guvernul, il face sa nu fie relaxat, sa munceasca mai mult".

"Incercam sa asiguram un dialog permanent cu protestatarii", a declarat Filip, care a precizat insa ca "nu sunt in dimensiunea executiva alegerile anticipate".

Premierul Moldovei a promis ca guvernul pe care il conduce este "determinat sa demonstreze concret ca e un guvern pro-european, calificativ compromis intr-o masura de clasa politica de la Chisinau".

Acesta a multumit partii romane pentru sprijinul acordat Chisinaului, afirmand ca "si de aceasta data Romania a decis sa intinda o mana de ajutor tarii mele, intr-o situatie extrem de dificila".

"Poate acum mai mult ca oricand sprijiniul acesta e vital pentru cetatenii Moldovei (...) Doar acum am inteles in profunzime expresia ca prietenul bun la nevoie se cunoaste", a spus Pavel Filip.

El a subliniat ca reformele prevazute de Acordul de asociere cu UE constituie o prioritate pentru guvern si a sustinut ca guvernul pe care il conduce nu se va "pansa pe populisme" iar primele o suta de zile vor fi dedicate unor "masuri rapide pentru stabilizarea situatiei financiare" iar "fara sprijinul Romaniei aceasta sarcina e una foarte dificila".

"Vom dovedi prin actiuni ca suntem porniti pe reforme", a mai spus acesta.