UPDATE Ora 5:20 Partidul extremist Frontul National se afla pe primul loc in primul tur al alegerilor regionale desfasurate duminica in Franta si considerate un ultimul test inaintea prezidentialelor din 2017, intr-o tara inca bulversata de atentatele teroriste comise pe 13 noiembrie la Paris. Potrivit celor mai recente estimari ale Ministerului de Interne de la Paris, Frontul National conduce cu 28% din voturi, fiind urmat la mica distanta de opozitia de dreapta - Partidul Republican al fostului presedinte Nicolas Sarkozy - cu 27%, anunta AFP. Liderul Frontului National, Marine Le Pen, a salutat "rezultatul minunat" obtinut in alegeri, declarandu-se capabila sa realizeze "uniunea nationala de care tara are nevoie".

Marine Le PenFoto: Agerpres

Partidul Socialist (al presedintelui Francois Hollande), aflat la putere, a obtinut intre 23,5% din voturi.

Frontul National a devansat duminica opozitia de dreapta si socialistii presedintelui Francois Hollande in cel putin 6 din 13 regiuni, dintre care trei sunt regiuni-cheie: in nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), in sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), si in est(Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena).

Frontul National conduce de asemenea in centru (Centre-Val de Loire), centru-est (Bourgogne-Franche-Comté) si sud (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées) si este la egalitate cu dreapta in Normandia (nord-vest).

Nicolas Sarkozy a exclus o eventuala alianta cu stanga, pentru a contracara extrema dreapta in turul doi al alegerilor, imediat dupa aflarea rezultatelor neoficiale.

In schimb, Partidul Socialist al presedintelui francez Francois Hollande, aflat la putere, si-a anuntat duminica seara retragerea din turul al doilea al alegerilor regionale (programat pe 13 decembrie) in cel putin doua regiuni-cheie - in nordul si in sudul tarii - pentru a "bloca" o victorie a partidului extremist Frontul National, pe care sondajele il dau ca invingator dupa primul tur, anunta AFP. Regiunile Nord-Pas-de-Calais-Picardie si sud-est Provence-Alpi-Coasta de Azur sunt cele in care Frontul National a obtinut cea mai clara victorie in primul tur al alegerilor, iar socialistii au explicat ca au ales aceasta solutie pentru regiunile-cheie unde exista riscul ca Frontul National sa nu poata fi devansat in turul II nici de stanga, nici de dreapta (Partidul Republican al fostului presedinte Nicolas Sarkozy).

Ascensiunea extremistilor de la Frontul National a inceput la alegerile municipale si europarlamentare din 2014, cand acestia au castigat o duzina de orase si 20 de locuri de eurodeputati.

Frontul National a atras apoi sustinatori din toate clasele sociale, oameni care au respins clasa politica "clasica" de stanga sau de dreapta, intr-o tara in care somajul afecteaza aproape 3,6 milioane de persoane.

Circa 44,6 milioane de alegatori francezi au fost chemati la urme pentru a-si alege noile consilii regionale, in primul tur al alegerilor. Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pe 13 decembrie.

La trei saptamani de la cele mai grave atacuri comise vreodata in Franta - soldate cu 130 de morti si sute de raniti - scrutinul s-a derulat sub "stare de urgenta", cu masuri de securitate sporite in jurul birourilor de vot, in special in capitala Paris.

Votul s-a derulat pentru prima oara in cadrul celor 13 mari regiuni metropolitane create in urma reformei teritoriale si in patru regiuni si teritorii de peste mari - Guadelupa, Reunion, Guyana si Martinica.