Premierul francez Manuel Valls a sustinut joi ca sistemul Schengen ar putea fi "pus in discutie (...) daca Europa nu-si asuma responsabilitatile" la frontiere, in plina dezbatere privind lacunele care au permis presupusului "creier" al atentatelor de la Paris sa efectueze deplasari dus-intors intre Europa si Siria, transmite AFP.

Manuel VallsFoto: Agerpres

In ajunul unei reuniuni a ministrilor europeni de interne si justitie la Bruxelles, Manuel Valls, invitat la canalul public France 2, a cerut "ca fiecare tara ce are frontiera cu Franta sa-si joace pe deplin rolul".

Manuel Valls: Nu se cunoaste locul in care se afla Salah Abdeslam

Franta nu stie daca Salah Abdeslam, unul dintre suspectii implicati in atacurile din Paris, se afla in Franta sau in Belgia, nici daca exista mai multe grupari ce au legatura cu atacatorul cautat in continuare, a mai declarat joi premierul francez Manuel Valls, potrivit Reuters.

"Amenintarea exista. Nu stim in acest punct al anchetei daca sunt grupari, indivizi ce au legatura directa cu atacurile de vineri seara, in Paris, in Saint-Denis", a declarat Valls pentru televiziunea France 2.

"Nu stim inca, ne putem doar imagina. De aceea amenintarea inca exista", a mai spus el.

Manuel Valls: Unii dintre autorii atacurilor "au profitat de criza refugiatilor pentru a se strecura" in Franta

Unii dintre autorii atacurilor sangeroase de la Paris "au profitat de criza refugiatilor (...) pentru a se strecura" in Franta, a mai afirmat prim-ministrul francez Manuel Valls la France 2.

"Acesti indivizi au profitat de criza refugiatilor, (...) de acest haos, poate unii dintre ei pentru a se strecura..." in Franta, a spus Valls, fara a-si incheia fraza.

El a adaugat imediat ca "altii erau deja in Belgia. Altii, vreau sa va reamintesc, erau in Franta", a precizat el.

Un serviciu de informatii marocan i-a ajutat pe anchetatori sa-l gaseasca pe Abaaoud (sursa apropiata anchetei)

Un serviciu de informatii marocan a contribuit la punerea anchetatorilor francezi pe urmele belgiano-marocanului Abdelhamid Abaaoud, presupusul "creier" al atentatelor de la Paris ucis miercuri in cursul unui asalt la Saint-Denis, suburbie din nordul Parisului, a informat o sursa apropiata anchetei pentru AFP.

Este vorba in principal de un serviciu de informatii marocan, insa nu singurul, care i-a dus pe anchetatori pe urmele sale, a precizat aceeasi sursa.

La cererea sa, regele Marocului urmeaza sa fie primit vineri, la Paris, de presedintele francez Francois Hollande.