Din ce se vede in prezent, si pe masura ce apar informatii noi, lucrurile arata foarte rau. Au fost cel putin 8 atacuri teroriste coordonate intr-un interval de mai putin de 3 ore. Un atentat sinucigas (2 teroristi) cu explozivi/grenade in zona de acces exterior (intrarile C si D) a Stade de France in nordul Parisului (suburbia La Pleine - Saint Denis).

Imagine dramatica din Paris dupa atacurile de vineriFoto: Agerpres/EPA

Un al doilea intr-un bar din zona strazii si bulevardului Charonne (limita arrondismentele 11 si 20). Alte 6 sub forma de asalt armat asupra unor locatii din zona central-estica a Parisului (arrondismentele 10 si 11 in zona Place de la Republique) si in plin centrul Parisului, in centrul comercial de la Les Halles. Estimarile privind numarul de morti vorbesc de aproximativ 50 de morti si toti atata raniti per total, inainte de asaltul asupra salii de concerte Bataclan din arondismentul 10, bulevardul Voltaire, unde au fost luate ostatici mai mult de100 de persoane. Dupa incheierea asaltului de la Bataclan se confirma ca majoritatea ostaticilor au fost executati deja de teroristi, bilantul fiind de aproximativ 70 de victime. Cel putin 3 teroristi au fost ucisi la Bataclan. In restul locatiilor, e de presupus ca au actionat echipe independente de 1-2 teroristi.

Una din problemele majore in acest moment este localizarea exacta a tuturor teroristilor, izolarea si neutralizarea acestora. Starea de urgenta a fost decretata pe intregul teritoriu, frontierele vor fi inchise (acces sub control strict) iar in Paris si in Ile-de-France au fost instituite filtre de securitate. Forte disponibile de politie din intreaga Franta se vor dirija spre Paris pentru a suplimenta fortele de politie ale Prefecturii de Politie din Paris. 1500 de militari au fost mobilizati pentru suplimentarea dispozitivului de securitate din Paris.

Este cel mai grav atentat din istoria recenta a Frantei. Atentate de o amploare comparabila au mai avut loc doar in timpul razboiului din Algeria, insa in circumstante radical diferite. ISIS este principalul suspect, executantii sunt foarte probabil rezidenti francezi, nu neaparat profesionisti insa coordonati de profesionisti cu experienta, pattern-ul este cel de la Charlie Hebdo, insa multiplicat si augmentat cu atentatorii sinucigasi cu bomba, o premiera pe teritoriul european.

Nu e deloc exclus ca Charlie Hebdo si atentatele de azi sa fie doar o demonstratie de lucru si validarea unui portofoliu de actiuni ce tocmai explodeaza in acest moment pe piata de finantare a terorismului islamist cu surse in Orientul Mijlociu. Potentialii comanditari au in acest moment reprezentarea a ce se poate obtine prin recrutarea, organizarea si pregatirea unui comando terorist sinucigas compus probabil din 10-15 teroristi actionand coordonat si sincronizat, in mini-celule ce poarta un razboi de gherila urbana in mijlocul unei mari metropole si impotriva unei populatii civile total nepregatite pentru un asemenea nivel de violenta. Modelul in sine poate avea un impact devastator, mai ales prin efectele de cutie de rezonanta ce se vor propaga in toata Europa si in ansamblul mass-media occidentale.

De ce vineri si de ce Paris, Franta? Pentru ca este una din marile metropole europene, pentru ca exista multe suburbii in stare de avarie accelerata, pentru ca exista locuri de intalnire cu imami radicali in aceste suburbii, pentru ca exista suburbii in care se face trafic de arme si droguri, pentru ca exista imigratie importanta din Maghreb, pentru ca exista somaj sistemic in randul tinerilor imigranti.

Este o reducere la ingredientele necesare pentru a fabrica un cocktail exploziv din care lipsesc doar antreprenoriatul si sponsorii pentru a pune pe picioare acte de razboi impotriva unor state europene complet nepregatite pentru o experienta de convietuire cu violenta de care numai Israelul, dintre statele occidentale, a mai avut parte pana in prezent.

Factorul principal de favorizare a atentatelor de azi, si cel care face diferenta intre Franta si celelalte state europene, este dat tocmai de reunirea tuturor acestor conditii de mediu intr-o proportie mult mai mare decat in alte state europene (poate doar cu exceptia Marii Britanii).

Situatia e complicata si raul e de abia la inceput: automatismele si reflexele pavloviene ale mass-media occidentale vor amplifica la paroxism impactul acestor atentate, iar toate formele de propaganda din toate directiile si cotloanele Occidentului vor fi alimentate cu o uriasa bula de oxigen ce va alimenta conflicte ideologice cu consecinte grave, imposibil de estimat in prezent, atat in Franta, cat si in restul Europei.

Citeste si: