Doua obuze au lovit marti dimineata ambasada Rusiei din Damasc, in momentul in care incepea o manifestare de sustinere a acestei tari, ale carei avioane sustin fortele regimului in lupta cu rebelii, scrie AFP. Manifestantii agitau fotografii cu presedintele rus Valdimir Putin. Oobuze au cazut in incinta ambasadei, creand panica in randul celor circa 300 de persoane adunate pentru a multumi Rusiei pentru interventia sa in Siria. Dupa caderea obuzelor, un grup de oameni a inceput sa scandeze: "Cu sangele nostru, cu sufletul nostru, va vom apara, Putin, Assad si Siria". Un alt moment important al zilei a fost anuntul purtatorului de cuvant al gruparii Statul Islamic (SI) care a confirmat moartea numarului doi al organizatiei jihadiste, intr-un raid aerian.

Rusia a efectuat lovituri aeriene in SiriaFoto: Captura YouTube

Potrivit unui fotograf AFP, cele doua obuze obuze au cazut la ora 10,20 (7,20 GMT) in incinta ambasadei, creand panica in randul celor circa 300 de persoane adunate pentru a multumi Rusiei pentru interventia sa in Siria.

Nu exista raniti in randul manifestantilor, potrivit ziaristului, in timp ce nicio informatie nu a fost furnizata in ceea ce priveste eventuale pagube in interiorul ambasadei.

Manifestantii agitau fotografii cu presedintele rus Valdimir Putin. Dupa caderea obuzelor, un grup de oameni a inceput sa scandeze: "Cu sangele nostru, cu sufletul nostru, va vom apara, Putin, Assad si Siria".

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), rachetele au fost trase de rebeli islamisti pozitionati in jurul capitalei.

Care sunt evenimentele zilei de marti:

20:40 Statul Islamic afirma ca Rusia va fi invinsa in Siria.

"Rusia va fi invinsa", a spus purtatorul de cuvant, Mohamed al-Adnani, care a cerut "musulmanilor din toata lumea sa lanseze jihadul impotriva rusilor si americanilor".

20:20 Purtatorul de cuvant al gruparii Statul Islamic (SI) a confirmat moartea numarului doi al organizatiei jihadiste, intr-un raid aerian, potrivit unei inregistrari difuzate marti pe site-urile islamiste, scrie AFP.

In august, Statele Unite anuntasera ca numarul doi al SI a fost ucis intr-un raid in apropiere de Mosul, in Irak.

"America se bucura de moartea lui Abi Mutaz al-Qorachi prezetand-o drept o mare victorie", a spus Mohamed al-Adnani.

19:10 Avioane americane si rusesti au ajuns in raza de identificare vizuala deasupra Siriei, a declarat marti un militar american de rang inalt, care a precizat ca acest incident sublinieaza nevoia stabilirii unor protocoale de siguranta, scrie Reuters.

Colonelul Steve Warren, purtator de cuvant al coalitiei militare conduse de SUA, a afirmat ca avioane americane si rusesti s-au aflat la o distanta de cateva mile, duminica.

Warren a precizat ca echipele aeriene din ambele tari au procedat profesionist.

18:40 Ministrul francez de Externe: Parisul nu vrea sa vada un vacuum de putere in Siria. (Reuters)

18:07 Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat indoiala cu privire la unele tinte alese de aviatia americana in Siria.

"Duminica, aviatia americana a bombardat o centrala electrica si un transformator in Alep. De ce au facut asta? Pe cine au pedepsit acolo? Care e scopul? Nu stie nimeni", a spus Putin, citat de agentia oficiala de presa a Rusiei, Tass.

17:10 Gruparea jihadista Statul Islamic l-a eliberat marti pe ziaristul kurd Farhad Hamo, la trei saptamani dupa ce il eliberase pe colegul sau, alaturi de care fusese rapit in Siria.

"In aceasta dimineata, luptatorii Daech l-au eliberat pe corespondentul televiziunii Rudaw, Farhad Hamo", potrivit unui comunicat al televiziunii kurdo-irakiene.

15:55 Irakul a inceput sa bombardeze tinte ale Statului Islamic cu ajutorul datelor primite de la un nou centru de informatii care include reprezentanti ai Rusiei, Iranului si Siriei, scrie Reuters, care citeaza seful comisiei parlamentare pentru aparare si securitate din Bagdad.

15:30 Coalitia condusa de Statele Unite a efectuat trei lovituri aeriene in Siria si 11 in Irak, impotriva Statului Islamic (Reuters)

14:50 Rusia a efectuat 88 de misiuni aeriene in ultimele 24 de ore, lovind 86 de tinte islamiste in Siria, anunta agentia ruseasca Interfax, preluata de Reuters.

Tintele lovite se afla, potrivit sursei citate, in Raqqa, Hama, Idlib, Latakia si Alep.

14:40 Turcia a avertizat SUA si Rusia ca nu va tolera un avans al militiilor kurde in Siria in apropiere de grantia sa cu aceasta tara, scrie Reuters, care citeaza doua surse de rang inalt.

"E o linie rosie pentru noi si nu e nicio gluma aici", a spus unul dintre acesti oiciali, legat de posibilitatea ca militiile kurde din Siria sa traverseze Eufratul pentru a-si extinde controlul de-a lungul granitei cu Turcia, spre coasta mediterana.

14:15 Au aparut imagini video din momentul atacului cu obuze

13:15 Serghei Lavrov crede ca mare parte din armele si munitia trimise de SUA opozitiei siriene ajunge in mainile gruparilor teroriste (Reuters)

12:50 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia considera bombardarea ambasadei sale din Damasc un act de terorism

12:22 Sisteme siriene de aparare aeriana cu rachete au "hartuit" luni avioane turcesti de razboi, a anuntat marti armata turca, intr-un comunicat, adaugand ca unitatile sale au dat "raspunsul necesar" si fara a oferi alte detalii. (Reuters)

11:59 Nu au fost raportate victime sau pagube materiale pana in acest moment in zona Ambasadei Rusiei, lovita de doua obuze. (Reuters)

11:30 Seful Frontului Al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, a cerut jihadistilor din Caucaz sa vina in ajutorul celor din Siria, atacand Rusia.

"Cer mujahedinilor (luptatori islamisti) din Caucaz sa sustina cat pot poporul din Siria. Daca armata rusa ne ucide populatia, sa-i ucideti populatia, daca ne ucide soldatii, sa-i ucideti soldatii. Ochi pentru ochi", afirma Abu Mohammad al-Jolani, intr-o inregistrare publicata luni seara.

Rusia a inceput atacurile aeriene in Siria in sprijinul aliatului sau, presedintele sirian Bashar al-Assad, pe 30 septembrie. Rusia, aliat fidel al regimului de la Damasc, sustine ca atacurile sale aeriene vizeaza gruparea terorista Statul Islamic, insa Occidentul a acuzat in repetate randuri ca atacurile sunt indreptate impotriva opozitiei siriene.