Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a afirmat luni, la Madrid, ca loviturile aeriene efectuate de Rusia in Siria reprezinta o "strategie perdanta" si cerut Moscovei sa atace cu prioritate pozitiile Statului Islamic (SI), scrie AFP.

"Rusia a agravat razboiul civil punand in pericol principiul unei reglementari politice a conflictului si prezervand structura guvernantei pe care spune ca o apara", a declarat seful Pentagonului, care a inceput luni un turneu european.

"Pastrez speranta ca Vladimir Putin intelege ca a apropia Rusia de o nava care se scufunda este o strategie perdanta si ca va decide sa confrunte amenintarea reprezentata de gruparea Statul Islamic (EI) in loc sa continue lovituri aeriene unilaterale impotriva opozitiei fata de (Bashar) al-Assad", a spus acesta.

Pentru a sasea zi consecutiv, avioanele rusesti au efectuat luni lovituri aeriene in Siria, tara devastata de patru ani si jumatate de conflict, distrugand, dupa cum sustine Moscova, pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

Tarile occidentale spun insa ca aceste lovituri vizeaza in principal gruparile rebele ostile presedintelui Assad.

Secretarul american al Apararii a cerut din nou Rusiei sa inceteze "agresiunea din estul Ucrainei si tentativa de anexare a Crimeii", daca vrea sa puna capat izolarii internationale in care se afla.