Fortele aeriene ruse folosesc in Siria rachete ghidate prin laser de tip KH-29L, a anuntat duminica agentia rusa RIA Novosti, citand declaratii facute de colonelul Igor Klimov, purtator de cuvant al fortelor aeriene ruse, transmit Reuters si EFE, potrivit Agerpres.

Lovituri aeriene ruse in SiriaFoto: stat.mil.ru

Rachetele de inalta precizie sunt folosite de catre avioanele Su-34 si Su-24, a spus Klimov. "Rachetele J-29 sunt echipate cu focoase ghidate prin laser. Atunci cand are loc o lansare, pilotul ilumineaza obiectivul cu laserul, in timp ce avionul isi poate continua manevrele", a spus Klimov, potrivit EFE. Rachetele J-29 (AS-14 Kedge, potrivit clasificarii NATO) au o deviere maxima de la obiectivul vizat de circa doi metri. "Focosul rachetei cantareste 500 de kilograme. Este capabil sa loveasca obiective cu maxima precizie", a explicat el.

In acest mod incearca autoritatile ruse sa aduca la tacere criticile formulate de SUA si din Marea Britanie, care acuza Moscova ca foloseste in Siria bombe neghidate (asa-numitele "Dumb bombs"), bombe care, odata lansate din avion, cad la intamplare, datorita fortei de gravitatie.

Atacuri aeriene despre care se crede ca au fost efectuate de avioane ruse au lovit duminica tinte in jurul orasului Talbiseh (vestul Siriei), au declarat pentru Reuters localnici si o organizatie care monitorizeaza razboiul civil din Siria, la o zi dupa ce Rusia a promis sa-si intensifice campania de bombardamente.

O sursa oficiala rusa, citata de Reuters, a declarat ca avioanele ruse au efectuat in ultimele 24 de ore noi raiduri asupra a 10 pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria. "In ultimele 24 de ore, avioane Su-34, Su-24M si Su-25 au efectuat 20 de raiduri", a anuntat Ministerul Apararii. "Zece tinte de infrastructura ale banditilor din SI au fost lovite", a adaugat oficialul rus. Avioanele ruse au lovit o tabara de antrenament a teroristilor, inclusiv o fabrica unde se produceau centuri pentru teroristi sinucigasi, a scris ministerul pe pagina sa web stat.mil.ru.

"Ca urmare a loviturilor noastre aeriene asupra tintelor Statului Islamic, am reusit sa le intrerupem sistemul de control, liniile de aprovizionare si am provocat pagube serioase infrastructurii pe care o foloseau pentru a comite acte de terorism", a mai scris Ministerul Apararii din Rusia.

* Vezi si alte video-uri postate pe site-ul Ministerului rus al Apararii cu loviturile aeriene ruse efectuate in Siria