Raidul aerian american care a vizat un spital din Afganistan ar putea fi considerat "crima de razboi", acuza organizatia umanitara Medici fara Frontiere, cerand o investigatie internationala in cazul bombardamentului accidental soldat cu cel putin 19 morti si zeci de raniti, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel putin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost ranite dupa ce aviatia militara americana a bombardat din greseala, sambata dimineata, un spital din orasul afgan Kunduz administrat de organizatia umanitara Medici fara Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajati medicali si sapte pacienti, inclusiv trei copii.

"Bombardamentul reprezinta o grava incalcare a legislatiei umanitare internationale", a comunicat organizatia medicala.

"Numerosi pacienti si membri ai personalului medical sunt in continuare disparuti. Bilantul acestui bombardament teribil ar putea creste", subliniaza asociatia umanitara, precizand ca raidurile aeriene au continuat chiar si dupa ce s-a transmis ca a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanti ai organizatiei, bombardamentul ar putea fi incadrat la crime de razboi.

Armata americana a confirmat ca efectua raiduri aeriene in Kunduz, vizand insurgenti talibani. "Bombardamentul a vizat persoane care amenintau fortele coalitiei. Este posibil ca raidul sa fi provocat daune colaterale la o unitate medicala", a declarat colonelul Brian Tribus, un purtator de cuvant militar american, precizand ca a fost declansata o investigatie in acest caz.

Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul sa fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130.

Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost "victime colaterale" ale unui raid aerian american efectuat in provincia Logar, in estul Afganistanului.

Medici fara Frontiere anunta ca spitalul bombardat din Kunduz a incetat sa mai fie functional

Medici fara Frontiere a mai anuntat duminica faptul ca a incetat sa mai fie functional spitalul din Kunduz (nordul Afganistanului), bombardat in noaptea de vineri spre sambata, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

"Spitalul MFF nu mai este operational. Cativa membri ai personalului nostru medical lucreaza la doua spitale la care au fost transferati o parte dintre raniti", a declarat Kate Stegeman, purtatoare de cuvant a organizatiei umanitare in Afganistan, pe contul sau de Twitter.

In imaginile difuzate dupa atac se putea vedea cum o mare parte din centrul sanitar continua sa arda, in timp ce supravietuitorii se inghesuiau in zonele care nu fusesera atinse de bombe. Spitalul, singurul cu servicii de traumatologie si chirurgie din intreaga regiune si in care lucrau 80 de membri ai MFF, trata circa o suta de pacienti in momentul in care a fost bombardat, a anuntat organizatia umanitara.

"In afara faptului ca ne-au murit colegi si pacienti, atacul a intrerupt accesul la servicii de traumatologie pentru populatia din Kunduz tocmai cand aveau mai multe nevoie de aceste servicii", a declarat presedintele MFF-Belgia, Meinie Nicolai, citata intr-un comunicat de presa.

Lajos Zoltan, infirmier al MFF care se afla in interiorul spitalului din Kunduz in momentul atacului, a povestit ca centrul sanitar, la care lucreaza din luna mai, era singurul in care putea fi tratata populatia si ca acum acest centru "nu mai exista". Infirmierul a relatat ca, imediat ce bombardamentele au incetat, a iesit din locul in care se afla si unde se dusese ca sa doarma si a gasit "spitalul distrus, in flacari". "Am incercat sa aruncam o privire la cladirile care ardeau. Nu exista cuvinte pentru a descrie cat de ingrozitor a fost. In Unitatea de Terapie Intensiva sase pacienti ardeau, intinsi pe paturi", a povestit infirmierul, aflat inca in stare de soc.

Medici fara Frontiere a anuntat ca trei dintre cei sapte pacienti ucisi erau copii si a adaugat ca 37 de oameni au suferit rani grave, majoritatea fiind transportati la centrul din Puli Khumri, aflat la doua ore distanta de Kunduz.

Barack Obama a adresat condoleante pentru bombardarea "tragica" a spitalului MFF din Kunduz

Presedintele american Barack Obama a prezentat sambata seara "cele mai profunde condoleante" dupa bombardarea spitalului organizatiei umanitare Medici fara Frontiere (MFF) din Kunduz, care s-a soldat cu 19 morti si ar putea fi atribuita unui raid al fortelor aeriene americane, transmite Agerpres citand AFP.

"In numele poporului american, adresez cele mai profunde condoleante personalului medical si celorlalti civili ucisi si raniti in incidentul tragic de la spitalul organizatiei Medici fara Frontiere din Kunduz", a afirmat Barack Obama intr-un comunicat dat publicitatii de Casa Alba.

"Departamentul Apararii a lansat o ancheta completa si asteptam rezultatele inainte de a face o apreciere definitiva in legatura cu circumstantele acestei tragedii", a adaugat liderul administratiei americane.

In cursul zilei de sambata, seful Pentagonului, Ashton Carter, a anuntat ca o "ancheta exhaustiva" este in curs de desfasurare pentru a lamuri circumstantele bombardarii spitalului MfF din Kunduz.

"O ancheta exhaustiva cu privire la acest incident tragic este in curs, in coordonare cu guvernul afgan", a spus el. Ministrul apararii SUA a subliniat ca "fortele americane care sprijineau fortele de securitate afgane operau in apropiere, la fel ca si talibanii".