Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut vineri ca guvernul sau a facut un plan de urgenta, tinut secret, in cazul in care Grecia ar fi fost fortata sa iasa din zona euro, insa a respins acuzatiile ca ar fi complotat sa reintroduca drahma, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tsipras a fost nevoit sa raspunde pe acest subiect in Parlament, dupa ce fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis a dezvaluit in aceasta saptamana ca ar fi existat incercari de a folosi codurile fiscale ale cetatenilor pentru a crea un sistem paralel de plata, fapt ce a transmis o unda de soc in Grecia.

Anuntula dus la acutizarea presiunii asupra lui Tsipras, care se lupta cu o factiune rebela in cadrul partidului sau de stanga radicala Syriza si care a inceputo runda de negocieri dificile cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a parafa un al treilea program de salvare, tinta fiind de mai putin de trei saptamani.

"Nu am intentionat si nu am avut un plan de a scoate tara din euro, insa am avut planuri de urgenta", a spus Tsipras in plenul Parlamentului de la Atena.

"Daca partenerii si creditorii nostri au pregatit un plan de Grexit, nu ar trebui ca noi, guvernul, sa ne fi pregatit apararea?", a adaugat liderul grec.

Tsipras a comparat planul B cu actiunea unei tari de a-si pregati apararea inainte de razboi, spunand ca este obligatia unui guvern responsabil sa aiba planuri de urgenta gata facute.

Nu s-a referit direct la planurile dezvaluite de Varoufakis privind accesarea ilegala a software-lui ministerului pentru a obtine codurile fiscale, insa a aspus ca idea unei baze de date care sa le dea grecilor parole pe care sa le foloseasca pentru a efectua plati si a solutiona arierate e nu e tocmai "un plan ascuns si satanic pentru a scoate tara din euro".

Totodata, Tsipras l-a aparat pe fostul ministru de Finante Varoufakis, care continua sa creeze probleme pentru Guvern dupa ce i s-a cerut plecarea la inceputul acestei luni.

"Se poate ca dl. Varoufakis sa fi facut greseli, precum am facut cu totii... Puteti sa il invinovatiti cat vreti de mult pentru planul sau politic, declaratiile sale, pentru gustul sau in materie de camasi, pentru vacantele in Aegina. Insa nu il puteti acuza ca ar fi furat banii grecilor sau ca ar fi avut un plan ascuns de a arunca Grecia in prapastie", a afirmat Tsipras.

Comentariile lui Tsipras vin in contextul in care Grecia a inceput negocierile cu sefii misiunii cvartetului creditorilor - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul monetar International si Fondul European de Salvare - pentru parafarea unui al treilea bailout in valoare de pana la 86 miliarde de euro.

Intalnirea cu ministrii Finantelor si economiei din grecia s-a desfasurat la un hotel din centrul Atenei, mai degraba decat la ministere, o incercare de a pastra vizita oficialilor FMI si UE cat mai discreta si putin intruziva posibil.