Membri importanti ai Congresului american fac lobby pentru repornirea propriei masini de propaganda, aflata in conservare in estul Europei dupa sfarsitul razboiului rece, scrie The Guardian.

Capitoliul din Washington DCFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Se doreste astfel contracararea avalansei media provenita de la surse precum canalele TV si posturile de stiri rusesti, de la „trolii” de pe internet ai Kremlinului si de la thinktank-uri ce promoveaza linia oficiala a Moscovei.

Acest baraj de dezinformare a convins unii politicieni americani ca reteaua de propaganda a Rusiei este cea mai mare amenintare pentru interesele SUA in Europa de la dizolvarea Uniunii Sovietice.

„Rusia si-a plantat o armata informationala in posturi TV si de radio si in publicatii din toata Europa”, a spus congresmanul Ed Royce, presedintele comisiei de afaceri externe, in cadrul unor audieri privind propaganda Kremlinului.

„Masinaria propagandei rusesti este in plina turatie si lucreaza pentru a submina stabilitatea democratiei si a instiga la violenta”, a spus congresmanul. Royce a avertizat ca propaganda Moscovei „poate fi mai periculoasa decat orice armata pentru ca nicio artilerie nu poate opri raspandirea minciunilor ce submineaza interesele de securitate ale Statelor Unite in Europa”.

Un alt congresman, Eliot Engel, a declarat ca situatia necesita „un raspuns robust din partea noastra”.

Departamentul de Stat este atat de alarmat de situatie incat a apelat la companii media majore, precum Sony Pictures, pentru a combate „versiunea deformata a realitatii” promovata de Kremlin.

Totusi, nu toti colegii lui Royce din Congres ar fi de acord ca Vocea Americii sa joace un rol propagandistic mai deschis.

In Occident, cea mai vizibila portavoce a Kremlinului este televiziunea RT (Russia Today). Criticii acesteia spun ca postul TV lucreaza pentru a-i discredita pe cei ce dezaproba guvernul rus si pentru a justifica actiunile Moscovei.

„Propaganda ruseasca e cateodata sarita de pe fix, spune lucruri imposibile. Nu are efectul de a face oamenii sa le creada, dar dezarmeaza”, spune Kadri Liik, un expert in relatii externe al Consiliului European.

„Nu sunt doar minciuni in stilul propagandei sovietice. E mai sofisticat de atat. E un fel de violenta impotriva mintii”, a declarat expertul.

Principala ingrijorare occidentala este influenta Kremlinului asupra opiniei publice din tarile baltice unde , spun oficiali SUA, se incearca intarirea nationalismului pro-moscovit printre minoritatile vorbitoare de rusa si erodarea sprijinului pentru UE si NATO.

Contra-efortul american este condus de Broadcasting Board of Governors, o agentie federala ce conduce Vocea Americii si statii radio similare dedicate Orientului Mijlociu, Cubei si Asiei.

„Propaganda Kremlinului submineaza intentionat increderea publica prin minciuni si propaganda. Pune intrebari, dar nu pentru a gasi raspunsuri, ci pentru a te bombarda cu atatea intrebari ca renunti sa mai dai atentie. Submineaza increderea in media, in democratie, In UE, in NATO, in Occident”, spune Matthew Armstrong, membru al agentiei.